Hoppa till huvudinnehåll

Hastigheten för godstågen i Lojo begränsas - ska göra att vibrationerna i närbelägna hus upphör

Ryska tågvagnar som transporterar kol från Sibirien till Hangö.
Tågen har gjort att husen skakar på natten. Ryska tågvagnar som transporterar kol från Sibirien till Hangö. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Koverhar,ryska tågvagnar

Nu åtgärdas skakningarna som stört Lojobornas nattsömn. På en nästan åtta kilometer lång sträcka begränsas godstågens hastighet till 50 kilometer i timmen.

Det är Trafikledsverket som beslutat om hastighetsbegränsningarna. Begränsningarna träder i kraft den 29 mars.

Orsaken är att tågtrafiken orsakat vibrationer i bostäder i närheten av banan. Då transporten av rysk kol, antracit, till Hangö inleddes i höstas rapporterade invånare om att det kändes som mindre jordbävningar då tågen körde förbi.

En röd linje med avbrott på en karta.
Här är avsnitten där hastigheten begränsas till 50 kilometer i timmen. En röd linje med avbrott på en karta. Bild: Trafikledsverket Lojo,Antracit,hastighetsbegränsningar,koverhar hamn antracit

Avsnittet är längre än man ursprungligen planerat. Det som skulle bli en tre kilometer lång sträcka blev i själva verket 7,9 kilometer.

Trafikledsverket meddelar också att testkörningar visar att en hastighetssänkning till 50 kilometer i timmen ska minska mängden vibrationer avsevärt.

De fortsätter ändå att mäta vibrationerna i områdena för att följa upp hastighetsbegränsningarnas effekter.