Hoppa till huvudinnehåll

Kinas grand prix hotas – coronaviruset ställer till det för F1-loppet i Shanghai: ”Tragisk och väldigt svår situation”

Sebastian Vettel i farten under Kinas grand prix 2019.
Sebastian Vettel i farten under Kinas grand prix 2019. Sebastian Vettel i farten under Kinas grand prix 2019. Bild: ATP/WENN.com/All Over Press Formel 1,Sebastian Vettel

Den kinesiska F1-deltävlingen kommer inte att kunna köras den 19 april, bekräftar FIA på onsdagen. Nu försöker man istället hitta ett alternativt datum för tävlingen. Det är en utmaning, säger F1-chefen Ross Brawn.

Den 19 april var det meningen att F1-deltävlingen i Shanghai skulle köra igång. Så blir det ändå inte, bekräftar det internationella motorsportsförbundet FIA på onsdagen.

Orsaken? Coronavirusepidemin, som redan tidigare bland andra skjutit upp inomhus-VM i friidrott med ett år.

Kinesiska myndigheter har inhiberat samtliga storevenemang i mars och enligt de nyaste rapporterna kommer också tävlingar i april att drabbas.

Arrangörerna försöker ändå hitta ett annat datum för tävlingen. Målet är att hitta en plats i tävlingskalendern senare på året, men frågan är om det lyckas.

Enligt AFP ifrågasätter F1-arrangörerna dessutom också om deltävlingen i Vietnam (körs den 5 april) kan genomföras på grund av coronaviruset.

F1-arrangörerna ska enligt sajten Motorsport.com överväga att senarelägga säsongens sista tävling i Abu Dhabi (planerat att gå av stapeln 29.11) för att kunna klämma in tävlingen i Shanghai innan det.

Flera andra tävlingar också påverkade

Enligt ESPN konstaterade F1-chefen Ross Brawn redan tidigare att det är uteslutet att byta plats mellan två lopp.

– Om loppet inte kan genomföras i april så måste det skjutas upp. Det är en tragisk och väldigt svår situation. Förhoppningsvis är vi klokare inom kort, sade han.

Det influensaliknande viruset har smittat över 44 000 personer i Kina och har dödat över 1 100.

Utöver inomhus-VM i friidrott har coronaviruset bland andra tvingat den kinesiska fotbollsligan att ställa in samtliga matcher och flyttat en OS-kvalturnering för damlandslagen till Australien. Ett flertal andra turneringar i bland andra tennis, simning och snooker har också inhiberats.

Ifall loppet i Shanghai ställs in skulle det vara den första gången ett F1-lopp inhiberas sedan säsongen 2011. Då tvingades loppet i Bahrain ställas in på grund av oroligheter i landet.

Artikeln uppdaterad med uppgifter om att också Vietnams grand prix är i farozonen klockan 12.51.
Artikeln uppdaterad efter att FIA bekräftat att loppet skjuts upp klockan 14.40.

Läs också