Hoppa till huvudinnehåll

Knappa 40 år sedan sist – FSG-festivalen anländer i sommar igen till Närpes

Tre kvinnor står på rad. Alla tre har en t-skjorta med texten FSG-festival Närpes 2020.
Sandra Senkas (till vänster), Pamela Bondfolk och Veronica Lindqvist välkomnar alla till FSG-festival i Närpes i juni. Tre kvinnor står på rad. Alla tre har en t-skjorta med texten FSG-festival Närpes 2020. Bild: Yle/Juho Teir gymnastik,festivaler,Närpes,händelser,veronica lindqvist

Det är fyra månader kvar till sommarens gymnastikfestival i Närpes, men förberedelserna har varit i gång sedan länge. För tillfället skapar bristen på funktionärer och inkvartering huvudbry för arrangörerna.

Den 12-14 juni smäller det i Närpes. Då ska ungefär 1 500 gymnaster från Svenskfinland samlas i staden för festival. Flera års arbete är nu på slutrakan.

- Det går bra framåt. Just nu jobbar vi med att visa upp programmen, så att deltagarna får se vad de ska vara med i. Sedan jobbar vi med att få funktionärer. Vi kommer att behöva ganska många funktionärer för den här helgen, säger ordförande för Närpes gymnastikförening Hanna Stenholm.

- Mesta jobbet görs av den lokala organisationskommittén. Till föreningarna hör att skaffa ledare som lär ut programmen till deltagarna. Inte riktigt mycket jobb hittills, men sedan då det närmar sig så blir det mer att ta tag i.

En ung kvinna med långt blont hår står intill en skylt med texten FSG-festival Närpes 2020.
Hanna Stenholm efterlyser funktionärer och inkvartering. En ung kvinna med långt blont hår står intill en skylt med texten FSG-festival Närpes 2020. Bild: Yle/Juho Teir gymnastik,Närpes,festivaler,föreningar,ordförande,närpes gymnastikförening

Att hitta inkvartering för alla deltagare är inte heller enkelt.

- Vi har ett hotell här i stan och så finns det några hotell i grannstäderna också. Men det blir säkert skolgolv som sig bör på en festival och om någon privatperson har någon stuga eller något att hyra ut så är det väldigt välkommet, säger Stenholm.

Tredje gången i rad i Österbotten

FSG-festivalen ordnas nu för tredje gången i rad i Österbotten. 2012 stod Jakobstad för arrangemanget och för fyra år sedan var det Kristinestads tur att vara värd.

- Vi har fått mycket tips och genom att läsa deras protokoll och feedbacken därifrån så jobbar vi vidare för att utveckla festivalerna, konstaterar Veronica Lindqvist från den lokala organisationskommittén.

- Största utmaningen har varit att förstå omfattningen av hur mycket jobb det egentligen är. Det har också varit mycket jobb med att skaffa sponsorer, men det börjar vara under kontroll nu, konstaterar i sin tur kommittémedlemmen Pamela Bondfolk.

Den lokala organisationskommittén består av medlemmar från arrangörsföreningarna Närpes gymnastikförening och Närpes gymnastikklubb Artistica. De har jobbat med festivalen sedan december 2017.

- Det är ganska mycket jobb att få allt att klaffa, men jag tror att vi har det under kontroll. Nu har vi suttit och planerat i flera år och nu ska vi äntligen börja göra det praktiska, säger Sandra Senkas.

En hög med t-skjortor ligger på ett bord. Texten FSG-festival Närpes 2020 har tryckts på skjortorna.
En hög med t-skjortor ligger på ett bord. Texten FSG-festival Närpes 2020 har tryckts på skjortorna. Bild: Yle/Juho Teir Finlands Svenska Gymnastikförbund,festivaler,Närpes,gymnastik

Varken Senkas, Lindqvist eller Bondfolk har tidigare varit med om att arrangera något liknande. Bondfolk är dessutom helt ny i gamet.

- Jag har inte ens varit med som deltagare, så det är första gången för mig. Det ska bli jättespännande.

Är det pirrigt i magen?

- Det är nog det, på många olika sätt.

Senkas har i sin tur deltagit i festivalen sedan hon var under tio år, men att arrangera är ändå något helt annat än att delta.

- Nu har jag kommit mycket mer in på djupet och fått se vad som egentligen gömmer sig bakom den fina festivalen som ordnas. Det är mycket som man kanske inte hade tänkt på före som nu kanske kommit fram, säger hon och får medhåll av Lindqvist.

- Det har varit kul att, som Sandra säger, se baksidan av det och får se hur det går till. Det har varit mycket att tänka på, men det har varit roligt och kommer att bli det på festivalen.

Lindqvist var fem år när festivalen förra gången ordnades i Närpes 1983. Hon minns inte särskilt mycket av den festivalen.

- Nja. Det lär ha haglat, men det kommer jag inte ihåg. Det hoppas vi innerligt att det inte gör i år.