Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby har läkarmottagning på distans flera gånger varje vecka – fungerar bra, säger vårdpersonal

Nina Brunell och Carina Kainberg.
Sjukskötarna Nina Brunell och Carina Kainberg i Kronoby tycker att köptjänsterna har fungerat relativt bra. Nina Brunell och Carina Kainberg. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,hälsocentraler,kainberg

Anställda vid Kronoby hälsostation är glada över att kommunen skriver till Soite för att få fler läkare. Men samtidigt poängterar de att dagens system - bland annat med läkare som tar emot på distans från Frankrike eller Helsingfors - fungerar fint.

Hälsostationen i Kronoby var en av de första i Österbotten att börja med läkarmottagning på distans och har redan haft det i flera år.

- Visst har vi haft läkarbrist och har det fortfarande om man tänker på egna läkare. Men köptjänsterna har fungerat relativt bra, säger Carina Kainberg som är avdelningsskötare på läkarmottagningarna i Kronoby.

Ett par till tre gånger per vecka har Kronoby hälsostation läkarmottagning på distans. Det handlar ofta om konsultationer, recept och andra mindre ärenden.

- Man måste sålla hurudana patienter man tar emot, vi tar inga barn på distansmottagning, säger sjukskötare Nina Brunell.

80-åring gillade läkarkontroll på distans

Sjukskötarna har fått utrustning så att de vid behov kan fotografera örongångar och trumhinnor hos patienterna.

- Den första patienten vi hade (via distansmottagning, reds. anm.) var över 80 år gammal. Hon var jättepositiv till det, att träffa läkare gick också på det här viset, tyckte hon.

Kronoby hälsostation.
Kronoby hälsostation Kronoby hälsostation. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,hälsostationer,hälsocentraler

Samtidigt ställer distansmottagning en del krav på sjukskötarna som fysiskt är på plats.

- Det krävs att man har gott samarbete och litar på varandra. Vi har erfarna och duktiga sjukskötare här så det har varit ett bra system att testa med distans, säger Kainberg.

Ofta sitter läkaren i Helsingfors eller Åbo, men också i till exempel Frankrike. Men då handlar det inte om franska läkare utan om finländare som kan både svenska och finska.

Nöjda med köpta läkare

Kronobys förhoppning om att Soite ska skicka sina egna läkare till mottagningarna i Kronoby låter bra, anser Kainberg.

- Jag förstår politikernas tanke helt bra, och klart att vi också gärna skulle ha egna Soiteläkare. Men vi vet att vi har en läkarbrist i hela Soite så jag förstår också Soites linje. Det kan vara väldigt svårt att hitta läkare som vill komma och jobba till oss, säger Kainberg.

Hon påminner också om att man i viss mån haft läkare från Soite på jobb i Kronoby.

- De kommer och rundar till vår avdelning. Vi har haft dem på rådgivning och någon enstaka på vår mottagning.

Men hur fungerar det med köptjänster och läkare som kommer in men inte är egna?

- Vi har varit glada och tacksamma över vår köptjänst. Vi har fina läkare och det är ett fungerande system i dag. Men visst kräver det en hel del av vår ordinarie personal, säger Kainberg.

Enligt Brunell och Kainberg är det viktigaste att patienterna får vård i tid.

- Kanske patienterna i Kronoby har varit vana att få läkartid snabbare. Nu kanske de får vänta lite längre men det är ändå inom väldigt rimlig tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten