Hoppa till huvudinnehåll

Stor enighet då riksdagen diskuterade vårdardimensioneringen - mest frågor om hur regeringen garanterar att reformen genomförs

En vårdare går i korridoren på ett äldreboende.
Det ska alltså enligt regeringens förslag finnas 0,7 vårdare per patient på enheter där verksamheten pågår dygnet runt. Siffran 0,7 gäller uttryckligen anställda som utför vårdarbete och den är bindande. En vårdare går i korridoren på ett äldreboende. Bild: Amanda Vikman/Yle personal,arbetare,vårdare,äldreomsorg,ålderdomshem,närvårdare,åldringsvård

Regeringen fick mycket beröm då riksdagen diskuterade lagförslaget om vårdardimensioneringen inom äldrevården. Enligt det lagförslag som regeringen Marin gett till riksdagen ska det finnas minst sju vårdare på tio äldre.

Lagen om den bindande dimensioneringen ska träda i kraft i april 2023 - det vill säga lagen träder i kraft samtidigt som nästa regering tar över stafettpinnen. Övergångsperioden gjordes så pass lång för att alla vårdinstanser ska ha möjlighet att anpassa sin verksamhet till lagen.

Det ska alltså finnas 0,7 vårdare per patient på enheter där verksamheten pågår dygnet runt. Siffran 0,7 gäller uttryckligen anställda som utför vårdarbete och den är bindande.

Petteri Orpo ja Kalle Jokinen eduskunnassa 12.9.2019
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo oroade sig för kvaliteten på hemvården. Petteri Orpo ja Kalle Jokinen eduskunnassa 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Samlingspartiet,Petteri Orpo,Kalle Jokinen

Sannfinländarna har undrat var lagförslaget dröjer

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa då hon satt i opposition att det bara skulle ta två veckor att få igenom lagändringen för att höja antalet vårdare till 0,7 per klient.

Bland andra Sannfinländarna har under hösten flera gånger frågat minister Kiuru varför lagförslaget dröjer så länge. Kiuru har försvarat sig med att hon vill att lagberedningen görs ordentligt.

- Jag är glad att få presentera den efterlängtade lagen om vårdardimensioneringen, sa Kiuru då hon presenterade lagförslaget. Vårdardimensioneringen stöder de äldres grundlagsenliga rättigheter. Också rättviseaspekterna blir bättre.

Sannfinländarnas Arja Juvonen betonade vikten av lagförslaget. Juvonen kom med att par frågor.

- Finns det något som kan urvattna förslaget? Är lagförslaget bundet till den stora social- och hälsovårdsreformen? Hur garanterar regeringen tillräckligt med vårdare?

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo oroade sig för hemvården.

- Jag är djupt oroad över hur nivån på hemvården ska garanteras. Samlingspartiet vill att alla åldringar får exakt den vård som de behöver. Jag frågar när regeringen kommer med ett helhetspaket för hela åldringsvården?

Mika Lintilä eduskunnan kyselytunnilla 12.9.2019
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa då hon satt i opposition att det bara skulle ta två veckor att få igenom en bindande vårdardimensionering. På bilden också näringsminister Mika Lintilä (C) och kommunminister Sirpa Paatero (SDP). Mika Lintilä eduskunnan kyselytunnilla 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagen,Regeringen Rinne,Mika Lintilä,Krista Kiuru,Sirpa Paatero

Kostar över 200 miljoner och 4 400 nya vårdare ska anställas

Den nuvarande rekommendationen är 0,5 vårdare per klient – och det är frågan om rekommendation i dagsläget. Behovet av en bindande lag har debatterats i minst ett decennium.

Hela reformen uppskattas kosta över 200 miljoner euro under den här regeringsperioden. I regeringsförhandlingarna enades regeringspartierna om att 70 miljoner euro ska anslås för reformen.

För att genomföra reformen behövs uppskattningsvis 4 400 nya vårdare inom äldreomsorgen.

Rörelse Nu:s Hjallis Harkimo tog upp finansieringen.

- Men pengar löser inte allt. Mycket beror också på hur vårdarna upplever att de kan påverka sitt arbete. Hur löses de här frågorna?

Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade att reformen finansieras på ett ansvarsfullt sätt.

- De äldre som byggt landet förtjänar vår respekt. 0,7 vårdare är inte tillräckligt, men en början. Jag är också glad över att Samlingspartiet har meddelat att partiet stöder förslaget.

Sanna Marin tittar uppåt på en pressträff i Harpsund efter möte med Stefan Löfven.
Statsminister Sanna Marin (SDP) var glad över att Samlingspartiet har gått in för att stöda regeringens lagförslag. Sanna Marin tittar uppåt på en pressträff i Harpsund efter möte med Stefan Löfven. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI Sanna Marin,Harpsund,Sverige

Regeringen hoppas på billigare mediciner och digitalisering av vården

Regeringen vill finansiera reformen bland annat genom att effektivera läkemedelsförsörjningen och genom att öka användningen av billigare parallellpreparat. Regeringen vill också effektivera avtalen om köptjänster och digitaliseringen inom social- och hälsovården.

Regeringens mål är att den inte behöver genomföra reformen på bekostnad av andra tjänster för äldre och sjuka personer. Detaljerna i personaldimensioneringen ska bli klara senast i början av april då regeringen förhandlar om budgetramarna.

Läs också