Hoppa till huvudinnehåll

”Ansvarslösa rykten” – coronavirusepidemin hotar inte sommar-OS i Tokyo, intygar arrangörerna

Tokyos Olympiastadion.
Tokyos Olympiastadion. Tokyos Olympiastadion. Bild: Kimimasa Mayama / EPA-EFE / All Over Press Tokyos Olympiastadion

Inget inomhus-VM i friidrott, F1-deltävlingen i Kina skjuts upp – men de olympiska sommarspelen ska inte vara i farozonen. Från japanskt håll försöker man skjuta ner alla uppgifter som hävdar motsatsen.

Nej, det finns inga planer att senarelägga eller totalt inhibera OS.

Med 162 dagar kvar till öppningsceremonin har många frågat sig om också sommarspelen borde ställas in. Efter att coronavirusepidemin börjat sprida sig på allvar har en drös andra större evenemang framför allt i Kina ställts in eller skjutits upp.

Bland andra har inomhus-VM i friidrott och Kinas grand prix i formel 1 drabbats.

Men coronaviruset har haft följder för idrottsevenemang i andra länder också. Det kinesiska landslaget stoppades till exempel från att delta i de asiatiska mästerskapen i badminton, som också fungerar som OS-kval.

Enligt AFP ska orsaken vara att Filippinerna inför en två veckors karantän för alla resenärer från Kina. Ett besked, som det kinesiska landslaget enligt AFP har godkänt eftersom ”idrottarnas hälsa går först”.

"Samarbetar med myndigheterna"

Men kunde coronaviruset också tvinga arrangörerna att skjuta upp årets i särklass största idrottsevenemang – sommar-OS i Tokyo?

Nej, bedyrar man nu från arrangörernas sida.

– Det är många ansvarslösa rykten som sprider sig just nu, konstaterar Yoshiro Mori, vd för arrangörskommittén, enligt den franska nyhetsbyrån och tillägger:

– Jag vill göra det klart för alla igen att vi inte har några som helst planer att senarelägga eller ställa in de olympiska spelen. Vi samarbetar med myndigheterna och gör det i lugn stil.

I Japan har 28 personer smittats av COVID-19-viruset, men inga dödsfall har rapporterats. Många befarar att kinesiska idrottare och åskådare kunde bidra till en explosionsartad ökning av viruset i landet.

Enligt Saburo Kawabuchi, som ansvarar för OS-byn i Tokyo, finns det i nuläget inga planer för hur man kunde tackla en eventuellt hotfull situation under sommarspelen.

– Regnsäsongen är på kommande, förhoppningsvis kunde den hjälpa till med att bekämpa viruset, säger han enligt AFP.

Källa: AFP

Läs också