Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset kan leda till permitteringar hos Finnair

Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Finnair permitterar piloter på grund av coronaviruset? Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats Bild: Mostphotos.com / Stefan Holm Finnair,flygbolag,Stockholm Arlanda Airport

Finnair inleder samarbetsförhandlingar som gäller piloterna i långdistanstrafiken. Orsaken är coronaviruset som har tvingat Finnair att inhibera alla flyg till Fastlandskina fram till slutet av mars. Totalt ställs 200 turer in.

Enligt Iltalehti, som var först med nyheten, berör samarbetsförhandlingarna cirka 700 piloter, som eventuellt kan bli permitterade.

- På det här sättet förbereder vi oss på att läget kan dra ut på tiden. Samarbetsförhandlingarna inleds nästa vecka, och det kan bli frågan om tidsbundna permitteringar, säger Päivyt Tallqvist, kommunikationsdirektör på Finnair.

När Finnair förra veckan publicerade sitt fjolårsresultat bedömde bolagets verkställande direktör, Topi Manner, att coronaproblemet är övergående och att dess konsekvenser för Finnairs ekonomi begränsade.

Det hål som uppstår när Kinaflygen ställs in åtgärdas med personalutbildning och genom att erbjuda personalen ledig tid, sade Manner då.

Tiotals flygbolag runtom i världen har i likhet med Finnair avbrutit flygningarna till Kina för att förhindra att coronaviruset sprids. Flygbolaget Cathay Pacific har permitterat hela sin personal på 27 000 personer.

Läs också