Hoppa till huvudinnehåll

Edelfeltexperten Marina Catani lättar på förlåten: ”Det finns en till okänd Edelfeltmålning i Polen”

Målningen Maria med barnet av Albert Edelfelt.
Edelflets verk "Maria med barnet III" från 1895 har aldrig varit utställt i Finland. (Detalj av målningen.) Målningen Maria med barnet av Albert Edelfelt. Bild: Marina Catani Albert Edelfelt,marina catani

Maria med barnet skulle kunna ställas ut på Borgå museum.

Till vardags är Catani museidirektör för Borgå museum. Hon är också en av våra främsta experter på Edelfelt, med ett omfattande arkiv över hans verk, kända och mindre kända.

- Nu när konstmuseet Sinebrychoff visar upp mindre kända verk från Ryssland och Polen av Albert Edelfelt, vill jag lyfta fram en annan okänd målning, som jag fann spår av för över 10 år sedan, säger hon.

Tavlan Maria med barnet III målade Albert Edelfelt 1895 i Paris. Verket såldes samma år och har sedan dess varit på okända vägar.

- Den har aldrig visats på någon utställning i Finland, men har katalogiserats av Bertel Hintze 1942-44 på basis av Edelfelts brev. Själv har jag noterat den i mitt Edelfeltarkiv för över tio år sedan.

Från början av 1980-talet har Marina Catani forskat kring Edelfelt och samtidigt katalogiserat kända verk. Hon har också avslöjat en hel del förfalskningar.

Museichef Marina Catani
Museidirektör Marina Catani vill med egna ögon se den okända målningen av Edelfelt. Museichef Marina Catani Bild: Yle/ Stefan Paavola museidirektör,museichefer,Marina Catani,Borgå,Borgå museum,borgå museums chef marina catani

Nu planerar hon att resa till Polen för att beskåda Mariamålningen. Tavlan finns numera i ett slott nära staden Poznan.

- Jag tror målningen köptes i Paris av förfäderna till konstsamlaren och adelsmannen Edward Aleksander Raczynski. Hans omfattande samling ägs nu av den polska staten, säger hon.

I ett polskt adelsslott

- Målningen har alltså med stor sannolikhet hela tiden funnits i ett polskt adelsslott.

Museet som har hand om konstsamlingen i slottet har rätt nyligen börjat lägga ut bilder av sina verk på nätet, också på Edelfelts duk.

- Det är en fantastiskt vacker målning, som jag absolut vill åka och titta på. Jag kommer att ta kontakt med museet och berätta för dem om den skatt de har, säger Marina Catani.

Målningen Maria med barnet av Albert Edelfelt.
Edelfelt målade många religiösa motiv. Målningen Maria med barnet av Albert Edelfelt. Bild: Marina Catani Albert Edelfelt,marina catani

Hon anser att det är frågan om ett betydelsefullt verk i Albert Edelfelts omfattande produktion. Han målade många djupt religiösa motiv.

- Den verkar ha ett väldigt vackert ljus och en härlig stjärnklar natt med månljus. Som en lykta lyser Jesusbarnet upp den lyckliga modern.

Marina Catani tror, med tanke på den nu aktuella utställningen på Sinebrychoff, att det nog finns ett stort intresse också för den här okända Edelfelttavlan.

Visa upp den i Finland

- Då jag besöker museet i Polen tänker jag nog ta upp frågan om att någon gång i framtiden kunna visa upp målningen i Finland.

Hon utesluter inte att det skulle kunna ske i Borgå museums regi.

- Först ska vi klara av vårt stundande 125-års jubileum, som vi firar nästa år, sen får vi se, säger Marina Catani.

En doktorsavhandling är under arbete om Albert Edelfelts ateljéstrategier.

- Vi har haft tre intensiva år på museet. Edelfeltforskningen sysslar jag med på nätterna och på veckosluten.

Edelfelts målning Under björkarna.
Det första polska Edelfeltfyndet, "Under björkarna", från 1882, visas nu på konstmuseet Sinebrychoff. Här i nyupphittat vindstillstånd. Edelfelts målning Under björkarna. Bild: Marina Catani Albert Edelfelt,marina catani