Hoppa till huvudinnehåll

EU-länderna betonar vikten av information och koordinerad bekämpning av coronaviruset - resenärer ska få bättre information

Turister med skyddsmask i Pattaya, Thailand 12.2.2020
Turister med skyddsmask i Pattaya, Thailand 12.2.2020 Turister med skyddsmask i Pattaya, Thailand 12.2.2020 Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,turister,ansiktsmask,Pattaya,Thailand,COVID-19

EU:s hälsoministrar samlades i dag i Bryssel för att diskutera vilka skyddsåtgärder som behövs för att förhindra en spridning av coronaviruset covid-19 i Europa.

Hittills har åtminstone 45 fall av coronasmitta konstaterats i Europa, ett av dem i Finland.

Effektiv koordinering av information är nyckelorden. EU:s hälsoministrar har kommit överens om att effektivera informationsutbytet.

Resenärer på flygstationer, i hamnar och vid andra gränsövergångar ska få mer effektiv information om vad de ska göra om de misstänker att de drabbats av coronavirus.

Människor promenerar genom en desinfektionstunnel i Peking 13.2.2020
Människor promenerar genom en desinfektionstunnel i Peking 13.2.2020 Människor promenerar genom en desinfektionstunnel i Peking 13.2.2020 Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19,coronavirus,turister,ansiktsmask,Pattaya,Thailand,desinfektion,Smitta,smittskydd

Tuija Kumpulainen, chef vid Social- och hälsovårdsministeriet säger att resenärer som kommer direkt från Kina har fått en lapp med information vid Helsingfors-Vanda flygstation. De har informerats om hur de ska handla om de har symptom som stämmer in på coronavirus.

Information redan vid ankomsten till ett land är viktigt eftersom resenären inte nödvändigtvis vet hur man söker hjälp i ett främmande land om man blir sjuk.

Enligt Kumpulainen skulle det löna sig att utvidga den här sortens information också till andra resenärer.

Kumpulainen konstaterar att det också finns sådana resenärer som inte litar på information som kommer via det offentliga hälsovårdssystemet. Hon påpekar ändå att man i Finland och i andra andra EU-länder kan lita på den information som delas ut.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru representerade Finland på hälsoministrarnas möte i Bryssel.

Enligt Kiuru har Finland förberett sig ordentligt på allehanda alternativ i fråga om coronaviruset .

- Regeringen följer noggrant med utvecklingen

Epidemi kan utvecklas till pandemi

  • Begreppet epidemi används då en smitta sprids till flera angränsande geografiska områden och många insjuknar.
  • Smittämnen som sprids via luftburen smitta (exempelvis influensa) eller vattenburen smitta (till exempel kolera) riskerar att orsaka de största epidemierna.
  • Om en epidemi täcker en hel världsdel eller flera världsdelar kallar man den för en pandemi.

Källor: STT, Reuters, AP, AFP, Nationalencyklopedin

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes