Hoppa till huvudinnehåll

Flera bostadslösa har hittats i skogarna i Åbotrakten: "Alla har rätt att få hjälp"

En person står och granskar en hög med papper och skräp som ligger på marken i en skog.
Eija Rouvali granskar en skogsglänta i Åbo, där en bostadslös person troligen har bott. En person står och granskar en hög med papper och skräp som ligger på marken i en skog. Bild: Yle/ Kimmo Gustafsson bostadslöshet,eija rouvali

En hög med papper och annat bråte mitt i en skogsglänta kan vara ett tecken på att en bostadslös har byggt sitt bo på området. De bostadslösas situation har väckt diskussion i Åbotrakten, efter att flera medier har berättat om en bostadslös kvinna som bröt sig in i bostäder i Littois i S:t Karins.

Det är självklart att de här personerna ska erbjudas hjälp, säger Eija Rouvali. Hon leder Frälsningsarméns stödarbete för bostadslösa i Åbo, (Patas). Patas har i några veckors tid letat efter personer som bor och lever i skogen.

Uteliggares hem på Kakolabacken i Åbo.
Någon har byggt ett vindskydd åt sig i Kakolabackens skogar i Åbo. Uteliggares hem på Kakolabacken i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman bostadslöshet,hemlösa,Kakolabacken,tillfällig inkvartering,bostadslösa,Koja,Uteliggare,skogslya

Startskottet till hjälpoperationen fick Rouvali då hon läste i tidningen Iltalehti om en bostadslös man, som bodde i skogarna i Åbo. Rouvali var upprörd över att ingen hjälpte mannen - och insåg sedan att Frälsningsarmén kunde vara den instansen.

Samtidigt då man besökte skogarna hittade man också andra hemlösa, såsom en man som hade bott i skogen sedan 1990-talet. Nu besöker Rouvali och ett par frivilliga skogarna för att hitta fler personer som behöver hjälp.

- Det här är en gemensam sak för flera aktörer såsom föreningar, kommuner och staten. Det är viktigt att nå de här personerna för att kunna berätta åt dem att det finns hjälp att få. Det är varje människas rättighet, säger Rouvali.

"Alla har rätt till hjälp"

Enligt Rouvali besöker frivilliga vid Frälsningsarmén de ställen som de får tips om. Hon tycker att det är viktigt att resten av samhället inser att det finns människor som lever på det här sättet.

Hon rekommenderar att man tar kontakt antingen med anställda vid Patas eller med myndigheterna om man lägger märke till att någon bor i skogen, man ska inte själv ta kontakt med den bostadslösa.

- Alla har rätt till hjälp, oberoende av vilken typ av problem personen har.

Då man hittar en bostadslös person i Åbo, kan Frälsningsarmén erbjuda en plats på ett nödboende. Efter det gör socialenheten en större kartläggning över personens situation.

Bostadslösheten ökar i Åbo - allt fler kvinnor är utan ett hem

I Åbo erbjuder bland annat Åbo stad, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, Y-stiftelsen och Blåband-stiftelsen hjälp och bostäder åt bostadslösa.

Antalet bostadslösa har minskat stadigt i Finland sedan 1980-talet. Enligt statistik från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara, fanns det drygt 500 bostadslösa i Åbo i slutet av 2018.

Åbo är en av de städer där bostadslösheten ökar. Även antalet bostadslösa kvinnor, unga och personer med invandrarbakgrund ökar just i Åbo. Största delen av de som är bostadslösa bor hos vänner och bekanta, relativt få är tvungna att sova under bar himmel.

En del har problem med att betala hyror, andra genomgår en stor livskris

Orsakerna till att en person blir bostadslös är många, säger diakoniarbetare Satu Pietilä vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

En del har problem med kontrollen över sitt liv och har svårigheter med att betala räkningar och hyror och blir därför av med sin bostad. Andra kan ha skött sin ekonomi i hela sitt liv, men sedan inträffar en stor livskris såsom ett dödsfall, att man förlorar sitt jobb eller en skilsmässa och plötsligt är livet i obalans.

Kuvassa anonyymi kihlasormus pöydällä, 11.1.2019.
En skilsmässa kan vara orsaken till att problemen börjar hopa sig. Kuvassa anonyymi kihlasormus pöydällä, 11.1.2019. Bild: Jari Kovalainen / Yle familicide,familjemord,familjemord,kvinna,anonym,anonymitet,hem,familjevåld,partnervåld,Våld mot kvinnor,psykiskt våld,Förlovningsring,skilsmässa,Divorce cases

Den kyrkliga samfälligheten kan ge stöd åt bostadslösa på olika sätt, exempelvis via ett stödboende.

Exempelvis kan personalen hjälpa till med att påminna om att hyran ska betalas och kolla att personen inte plötsligt har flyttat över pengarna för hyran på ett annat konto och använder pengarna till något annat. Eller så kan personalen berätta om spelreglerna för hur man lever och bor i ett höghus.

- Problemet är att en del kunder inte själva anser att de behöver någon hjälp, säger Pietilä.

Höga hyror ett problem också i Åbo

Enligt Pietilä finns det en grupp som faller mellan stolarna, nämligen de personer som inte har problem med missbruk eller som lider av psykiska problem.

De här personerna kan ha förlorat sin kreditvärdighet och har svårt att hitta en hyresbostad på den privata marknaden. De personer som inte omfattas av andra stödfunktioner straffas hårt, säger Pietilä.

- Hyresnivån är hög i Åbo och det är ett problem för många som får bostads- och utkomststöd, konstaterar Pietilä.

Eija Rouvali vid Frälsningsarmén vill att projektet med att hitta bostadslösa får en fortsättning.

Raka tallstammar i en skog med grön mossa på marken.
Patas vill fortsätta hjälpa de som bor i skogen. Raka tallstammar i en skog med grön mossa på marken. Bild: Linus Hoffman/Yle skogar,skogsbruk,träd,Åbo,mossor,friluftsliv,friluftsmotion,orientering,naturen,naturskydd,Mälikkälä,trollskog

- Vi har ansökt om pengar för projektet. Det här skulle innebära att två anställda skulle jobba heltid med att hitta de här personerna som bor skogen i och hjälpa dem.

Intervjun med Eija Rouvali gjordes av Kimmo Gustafsson/Yle Turku.