Hoppa till huvudinnehåll

Ikonen kan bli en riktig ikon – när Ossi Ikonen spelar för HPK blir det hans fjärde ligaklubb under säsongen

JYP jublar efter mål.
JYP lånar ut Ossi Ikonen till HPK. JYP jublar efter mål. Bild: Vesa Pöppönen / AOP JYP

Ishockeyspelaren Ossi Ikonen är inte de stora rubrikernas namn, men på torsdagen blev han ett sådant. Av aningen tveksamma orsaker. Ikonens klubb JYP lånar ut honom till HPK, och förutsatt att han spelar för Tavastehusklubben i vår, blir det hans fjärde ligaklubb under en och samma säsong – mer än någon annan tidigare.

Ossi Ikonen? Namnet säger kanske inte så mycket åt dem som inte är totalt hockeyfrälsta. Men på torsdagen var han med om att skriva ett stycke finländsk ishockeyhistoria.

Hans klubb JYP lånar nämligen ut honom för återstoden av säsongen till HPK, och när han debuterar för Tavastehusklubben blir det hans fjärde ligaklubb under säsongen 2019–2020.

Hoppa över Twitterpostning

Den JYP-fostrade 29-årige backen Ikonen hann bara spela två ligamatcher med JYP innan han i höstas lånades ut till Pelicans där han spelade 18 matcher. I början av året 2020 bar flyttlasset österut till SaiPa och Villmanstrand där det blev tio matcher.

Och nu blev det klart att HPK får användning av hans tjänster under återstoden av säsongen, samt för de kommande två säsongerna. Ett HPK som på torsdagen också meddelade att Niklas Lucenius – en av de viktigaste pjäserna i förra årets guldtrupp – lämnar klubben.

– Det känns bra att komma till HPK, framför allt med ett tvåårigt kontrakt i fickan. Jag försöker se den gångna säsongens snuttjobb som en rikedom: jag försöker plocka det bästa ur varje vistelse, säger Ikonen på HPK:s webbplats.

Rekordman

Enligt ishockeywebbplatsen Jatkoaika blir Ossi Ikonen den första spelaren som spelar för fyra olika ligalag under en och samma säsong.

Hoppa över Twitterpostning

Innan denna turbulenta säsong har Ossi Ikonen i den inhemska ligan enbart spelat för JYP. I Mestis har han spelat för de Jyväskylä-baserade klubbarna D-Team och JYP-Akatemia, samt för KooKoo och Hermes. Åren 2013–2014 spelade han i Kazakstan.

Ikonen har totalt spelat 151 ligamatcher i vilka han stått för poängen 7+23=30. I playoffs har det blivit 9 matcher och poängen 1+2=3. Hans poängrekord för en säsong är 3+8=11. Den här säsongen har han alla chanser att slå det eftersom han redan nu har samlat poängen 0+10=10 på 30 matcher.

För HPK återstår 13 matcher av grundserien. Lagets följande match är på fredag hemma i Tavastehus mot Jukurit.

Läs också