Hoppa till huvudinnehåll

Jac Karlsson tänder till i de tunga matcherna – anfallsmaestron är BK-46:s vassaste vapen i titeljakten: "Viktigaste att ta hem guldet till Karis igen"

Jac Karlsson jublar i BK-46.
Jac Karlsson är ute efter att ta hem handbollsguldet till Karis. Jac Karlsson jublar i BK-46. Bild: Tomi Hänninen/Handbollsförbundet BK-46 Handboll,BK-46,jac karlsson

Inför säsongen uttryckte Jac Karlsson sin osäkerhet. Efter fem månader har han anpassat sig till handbollsligan – och i BK-46 vet man exakt hur viktig Karlsson blir i jakten på ett efterlängtat FM-guld. ”Han är chefen bakåt och framåt”, säger tränaren Andreas Rönnberg.

BK-46 har precis slagit Dicken i en thriller, tagit hem grundserien i handbollsligan och säkrat ett litet övertag inför fortsättningen av säsongen.

Jac Karlsson har än en gång varit tongivande i Karislaget. Han bjuder på ett leende.

– En kväll som den här … Därför spelar vi handboll. Det var tajt och publiken gav oss stort stöd. Det betyder otroligt mycket även om vi kanske inte visar det utåt, säger Karlsson.

Karispubliken kände matchens dignitet och var verkligen med på noterna i seriefinalen.

När tättrion BK-46, Dicken och Cocks har mötts internt i grundserien har det varit jämnt och spännande varenda gång. Spelarna och tränarna i de tre lagen har lyst upp varje gång som de har fått prata om den jämna handbollssäsongen.

Det gäller också Karlsson – hela ligans mest meriterade spelare.

– Vi behöver fler matcher av den här typen. Då blir alla bättre. Att gå ut och veta att vi vinner med tio mål är inte lika roligt.

Kan spela mer i Finland

Efter över ett decennium utomlands vände Jac Karlsson hem till Karis och BK-46 inför den här säsongen. Han uttryckte sin osäkerhet kring hur det skulle bli att gå ner från proffsspel i Danmark till inhemska ligan.

– Jag kan inte säga att jag har samma iver som i Danmark. Tyvärr är det inte så mera. Jag är van att spela på en nivå som inte är den samma som här, sa Karlsson i Sportlivs reportage i september.

Jac Karlsson i Holstebros EHF-cupsemifinal mot THW Kiel våren 2019.
Jac Karlsson har många proffsår i Danmark bakom sig. Jac Karlsson i Holstebros EHF-cupsemifinal mot THW Kiel våren 2019. Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press handboll,Team Tvis Holstebro,jac karlsson

Efter fem månaders seriespel i BK-46 konstaterar Karlsson att det har tagit tid att vänja sig. Han lär sig fortfarande nya saker.

– Handbollsmässigt hade jag inga höga förväntningar efter proffsåren. Den största skillnaden är den fysiska biten. I Danmark skulle jag aldrig orka spela sextio minuter. Här gör jag det ganska lätt.

Hur känns nivån?

– Det är inte det som jag är van vid, men nu har jag spelat så många matcher att jag vet vad motståndarna går för och känner mina medspelare. Men allt tar sin tid och sån är handbollen. Man kan alltid lära sig något.

"Chefen bakåt och framåt"

Före jul tog BK-46 hem sin första cuptitel på fjorton år. I vår ska laget försöka vinna klubbens första ligaguld sedan 2006.

En stor anledning till att säsongen har gått utmärkt så här långt stavas Jac Karlsson. Det vet också tränaren Andreas Rönnberg.

– Det är förståeligt att han var lite tveksam inför säsongen efter alla år utomlands. Det är lite annorlunda att inte bara kunna satsa på handbollen. Jag tycker att han är inne i säsongen riktigt bra nu och ger bara positiv energi på träningarna och matcherna.

Hur viktig blir han för er i vår?

– Han är chefen bakåt och framåt. Vi har stor nytta av honom. Det är kul att vi har fått hem honom. Han ger oss en helt annan säkerhet i spelet.

Andreas Rönnberg pekar leende.
Andreas Rönnberg. Andreas Rönnberg pekar leende. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland

BK-46:s bäste målskytt Sebastian Säkkinen har njutit av att spela med 33-årige Karlsson.

– Man har fått se vad en proffsspelare har lärt sig och hur han spelar. I de tuffa matcherna taggar han till mer. Han är vår anfallsmaestro och jag gillar hans stil att spela handboll.

Vad ger han framför allt ert lag?

– Han tillför ledarskap och trygghet både i försvaret och anfallet. Det är väldigt viktigt för oss.

"Cupguldet gav oss ingenting"

Bakom Karlssons rygg går Karisborna hem efter en ny, spännande handbollskväll. Han konstaterar att Sebastian Säkkinens sena segermål kan ge en tung extrapoäng i den övre slutserien.

Så fortsätter handbollssäsongen

Slutserierna:
BK-46, Dicken, Cocks och SIF spelar i den övre slutserien.
HIFK, GrIFK, ÅIFK och PIF spelar i den nedre slutserien.
BK-46 startar på 3 poäng, Dicken på 2 poäng, Cocks på 1 poäng och SIF på 0 poäng i den övre slutserien.
HIFK startar på 3 poäng, GrIFK på 2 poäng, ÅIFK på 1 poäng och PIF på 0 poäng i den nedre slutserien.
Lagen möts hemma och borta i respektive serie – totalt sex matcher för varje lag. Matcherna spelas mellan den 19 februari och den 22 mars.
De fyra lagen i den övre slutserien och de två bästa lagen i den nedre slutserien går till slutspelet.

Slutspelet:
Ettan och tvåan i den övre slutserien går direkt till semifinal.
I de två kvartsfinalerna möts trean i den övre slutserien och tvåan i den nedre samt fyran i den övre och ettan i den nedre. Kvartsfinalserierna spelas i bäst av tre matcher.
Semifinalerna och finalen spelas i bäst av fem matcher.
De två kvartsfinalserierna inleds den 26 mars. En eventuell femte finalmatch spelas den 13 maj.

På onsdag nästa vecka fortsätter säsongen hemma mot Cocks – laget som har vunnit de sju senaste gulden.

– Vi är jättesugna på mer. Cupguldet gav oss egentligen ingenting. Vi trodde att vi skulle få en Europaplats, men Finland verkar ha ett annat system än i andra länder. Nu måste vi jobba hårt för att ta en sån.

– Det är alltid roligt att komma ut i världen och spela … Å andra sidan har jag redan prövat på det mesta. Det viktigaste är att ta hem guldet till Karis igen.

Läs också