Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Förvirring i Ryssland kring folkomröstning, föräldrar är besvärade över att barnens uppgifter på Mina Kanta dröjer, följ med penkisfirandet direkt på Svenska Yle

Utklädda abiturienter på lastbilsflak i Lovisa
Idag firas penkis. Utklädda abiturienter på lastbilsflak i Lovisa Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle penkisdag,abiturienter,lovisa gymnasium

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I förhandlingarna kring den mekaniska skogsindustrin har riksförlikningsmannen kommit med ett medlingsbud. Industrifacket och arbetsgivarsidan Skogsindustrin måste svara på förslaget senast på torsdag klockan 14. Inom branschen pågår för tillfället en strejk som inleddes i slutet av januari. Industrifacket meddelade på måndag att stridsåtgärderna fortsätter fram till den åttonde mars ifall man inte kommer fram till en lösning.

Det ska bli lättare för föräldrar att se sina barns uppgifter på Mina Kanta. Barnets tio-års gräns för när information kan ges ut har avskaffats. Men innan de nya reglerna tas i bruk av patientdatasystem och FPA kan det gå ett år eller ta ännu längre. I praktiken fortsätter alltså begränsningarna om att föräldrar bara har rätt att se information på Mina Kanta i fall barnen är under tio år.

Idag är det bänkskuddardag. Men hur firar du penkis? Du kan följa med godisregnet direkt på våra sidor och regionvis.

Utrikes

Det råder förvirring i Ryssland kring folkomröstningen om hur landets konstitution ska ändras. Vissa menar att det egentligen handlar om en omröstning för att kartlägga förtroendet för president Vladimir Putin. Osäkerheten gäller hur det ska gå till i praktiken då både den lagstiftande församlingen, Duman och folket ska rösta i ärendet. Omröstningen har väckt en hel del kritik och bland annat har en oppositionsgrupp bildats på nätet. Den för kampanj för nej-röster och har redan undertecknats av omkring 50 000 personer.

Antalet smittade av det nya coronaviruset nästan tiofaldigades på bara ett dygn i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei. Hälsomyndigheterna där rapporterade ytterligare 242 avlidna och 14 800 fler smittade på torsdag morgon. På torsdagen möts EU:s hälsoministrar i Bryssel för att diskutera vilka åtgärder som behövs för att förhindra en spridning av coronaviruset i Europa.

Väder

Det är mest mulet och på många håll förekommer tidvis något snöfall, i söder också regn.

Temperaturen är mellan 0 och +4 grader. I norr är det mellan +1 och -5 grader, i norra Lappland är det snäppet kallare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes