Hoppa till huvudinnehåll

Ostpanering gör vardagen till en krispig fest – testa italiensk piccata med griskotlett, fisk eller kyckling

Piccata är en italiensk rätt som traditionellt görs av kalvkött. Vi vardagsanpassar den genom att använda förmånligt griskött.

En utbankad griskotlett är mättande - här klarar du dig med 100 gram kött per person. Gillar du inte gris blir det lika gott med fisk och kyckling.

Bönragu med tomat

En portion med ospanerad griskotlett och bönragu på en tallrik
Smakrik och mättande bönragu med tomat är ett bra tillbehör till piccata En portion med ospanerad griskotlett och bönragu på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog bönor,Ragu,Strömsö,Piccata

Börja med att göra bönragun. Syran i vinägern balanserar fint upp fettet i köttet.

Ingredienser

  • 4 st potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 1 st aubergine
  • 1 st zucchini
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl stora vita bönor(kokta)
  • 4 st tomater
  • 1 kvist salvia
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna ner alla grönsaker utom tomat och bönor i ca 1cm kuber.
  2. Stek potatisen i en skild stekpanna för att få lite rostad smak på den.
  3. Stek resten av grönsaker på medelhög värme så de får fin färg och gå sedan ner med finhackad vitlök och grovt skurna tomater.
  4. Fräs lite till och tillsätt sedan vinäger, örterna och bönorna och låt koka ihop något.
  5. Smaka av med salt, peppar och en liten gnutta socker.
  6. Låt bönragun stå och puttra en stund, börja på med köttet.

Piccata – ostpanerad schnitzel

Hemligheten med en lyckad ostpanering är att du blandar osten direkt i äggsmeten. Stek på medelvärme så att osten inte bränns.

En ostpanerad griskotlett på en tallrik
När du panerar köttet klarar du dig med mindre kött. En ostpanerad griskotlett på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Piccata,Kotlett

Ingredienser:

  • 400 gram urbenad fläskkotlett färdigt skivad
  • 1 ägg
  • 100 gram parmesan
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ dl vatten
  • 3 msk olja

Gör så här:

  1. Skär loss fettet från kotletterna och tärna det i små kuber. Banka ut köttet tunt med handen.
  2. Vispa ihop, ägg med riven parmesan, vatten, salt och peppar.
  3. Krydda köttet med salt och peppar och panera först i vetemjöl och doppa det sedan i äggsmeten.
  4. Stek kotletterna i olja tills de är gyllene, ca 2-3 minuter på varje sida. Lägg också med fettkuberna och stek dem krispiga. De ger mycket smak.
  5. Servera piccatan tillsammans med bönragun och eventuellt en klick yoghurt.
En portion med ostapanerad griskotlett och bönragu på en tallrik
En portion med ostapanerad griskotlett och bönragu på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Piccata,Strömsö

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö