Hoppa till huvudinnehåll

Plankorsningsolyckan i Skogby till hovrätten

En räslbuss kör på en räls.
Tre beväringar omkom i olyckan 2017. En räslbuss kör på en räls. Bild: Paula Tiainen / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,plankorsning skogby

På torsdagen (13.2) blev det klart att målet gällande plankorsningsolyckan i Skogby går vidare till hovrätten. Åklagaren nöjer sig alltså inte med tingsrättens beslut, där beväringen friades.

Hovrätten har i dag beslutat att den tar tar upp målet till behandling. Domstolen ger alltså åklagaren rätt att gå vidare med ärendet.

Följande steg är att hovrätten beviljar beväringen rätt att svara skriftligen på åklagarens besvär. Därefter beslutar hovrätten om det blir muntlig förhandling i domstolen eller inte.

Beväringen stod åtalad för äventyrande av trafiksäkerheten och för tre fall av dödsvållande samt tjänstebrott. Västra Nylands tingsrätt förkastade åtalet hösten 2019.

Tingsrätten motiverade den friande domen med att det har varit omöjligt för beväringen att lägga märke till rälsbussen. Dessutom är det orimligt att förutsätta att han skulle ha känt till försiktighetsåtgärder som han inte informerats om.

Olyckan inträffade den 26 oktober 2017 när ett militärfordon kolliderade med en rälsbuss i Skogby.

Tre beväringar omkom och elva personer skadades i olyckan. En passagerare i tåget dog också men man har inte kunnat koppla det dödsfallet med olyckan.

Den åtalade körde militärfordonet.