Hoppa till huvudinnehåll

Al-hol-lägret i Syrien täcktes med snö – finländsk kvinna på lägret: "Det är jättekallt här, barnen fryser"

Snö på marken i al-Hol-lägret i Syrien. På bilden syns tält och kläder som händer utanför tälten. kläderna har också snö på sig.
Så här snöigt var det i al-Hol på torsdagen. Bilden är inskickad av en anhörig till en av de finländska kvinnorna som befinner sig i lägret. Snö på marken i al-Hol-lägret i Syrien. På bilden syns tält och kläder som händer utanför tälten. kläderna har också snö på sig. Bild: Yle Uutiset al-Hol,Syrien,Snö

Ett foto från al-Hol-lägret i Syrien som Yle Uutiset fått visar hur mycket det har snöat i nordöstra Syrien den här veckan. Fotot är taget framför ett tält i al-Hol-lägret där en finländare bor. Yle fick bilden av kvinnans anhöriga på torsdagsmorgonen.

Elva finländska kvinnor finns för tillfället i al-Hol-lägret i Syrien. De har levt många år i terrorgruppen IS så kallade kalifat i nordöstra Syrien. Kvinnorna har sammanlagt kring trettio barn. Sammanlagt över tiotusen utländska barn och kvinnor är instängda i lägret.

Snö i al-Hol i Syrien. På bilden syns två vita tält och kläder som hänger utanför tälten och som ät täckta med snö.
Den här bilden har en av finländarna som befinner sig i lägret skickat. Snö i al-Hol i Syrien. På bilden syns två vita tält och kläder som hänger utanför tälten och som ät täckta med snö. Bild: Yle Uutiset al-Hol,Syrien,snö

En annan av finländarna som finns i lägret säger på fredag att snön ännu finns kvar.

– Det är jättekallt här, barnen fryser. Som tur är har jag inga spädbarn, skriver kvinnan i ett meddelande.

Snön samlas på tälttaken

Tälten värms upp med kerosinvärmare.

– Vi försöker hålla tältens värmare på hela tiden, skriver kvinnan.

Snön som samlas på tälttaken är ett problem enligt kvinnan. Hon säger att tälten inte klarar av snömängden. Hon säger också att det delats ut vinterkläder och vinterskor till barnen i lägret.

Organisationen Rojava Information Center har också delat bilder på snön i lägret på Twitter.

Det har snöat ovanligt mycket i Mellanöstern den här veckan. Bland annat i Iraks huvudstad Bagdad har det snöat rikligt för första gången sedan år 2008.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Al-Holin leiri hautautui lumikinoksiin, naiset viestivät Ylelle: “Täällä on todella kylmää” skriven av Antti Kuronen.

Artikeln uppdaterades klockan 17.17 med en mening om att över tiotusen barn och kvinnor finns i lägret.