Hoppa till huvudinnehåll

Dags för Ski Tour 2020 – här är allt du behöver veta om skidsäsongens nyhet

Krista Pärmäkoski efter ett lopp.
Krista Pärmäkoski hoppas att formen ska infinna sig till säsongens höjdpunkt. Krista Pärmäkoski efter ett lopp. Bild: imago images/Bildbyran/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Sex etapper på nio dagar i två länder. Svensk-norska Ski Tour 2020 är vinterns nymodighet i världscupen på skidor. Det hela inleds i Östersund på lördag. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski hör till de starkaste utmanarna i kampen om tätplatserna.

Tour de Ski är redan ett etablerat begrepp inom längdskidåkningen. Nu är det dags för vinterns andra stora skidturné – Ski Tour 2020. Fem orter i Sverige och Norge står för arrangemanget och konceptet påminner mycket om Tour de Ski.

Var åker man?

Ski Tour startar med två etapper i Östersund. Efter fristilssprinten i Åre är det dags för den framemotsedda fjärde etappen. Masstarten inleds i svenska Storlien och avslutas i norska Meråker. Ski Tour avslutas med en klassisk sprint och en jaktstart i Trondheim.

Vilka etapper är de mest spektakulära?

Fjärde etappen där åkarna inleder i Sverige och kommer i mål i Norge lär bli högintressant. Både damerna och herrarna åker samma distans – 38 kilometer med fri stil. Inga saftstationer finns på vägen så åkarna måste bära med sig sin egen dricka.

Också den tredje etappen lär bjuda på intressanta scener. Delar av sprintbanan går uppför en av slalombackarna i Åre så banprofilen är avsevärt tuffare än i normala sprintlopp.

Vilka är favoriterna?

På damsidan är Therese Johaug naturligtvis storfavoriten nummer ett. Hon utmanas främst av Ebba Andersson, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Natalija Nepriajeva.

Krista Pärmäkoski var tvungen att stå över Tour de Ski på grund av sjukdom. Då meddelade hon att fokus nu ligger på Ski Tour. Pärmäkoski har kapacitet att kämpa om en pallplacering, men genrepet i Falun var inte överhövan hoppingivande – hon placerade sig på tionde plats på den fria milen.

Iivo Niskanen stod för en vass upphämtning.
Kan Iivo Niskanen blanda sig i tätstriden i touren? Iivo Niskanen stod för en vass upphämtning. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/AOP Iivo Niskanen

På herrsidan axlar världscupledaren Alexander Bolsjunov favoritskapet. Men det är många om budet. Johannes Hösflot Kläbo gör comeback efter sin fingerskada och lär plocka massvis med bonussekunder i sprint. Samtliga norska herrar har de facto kapacitet att blanda sig i tätstriden.

Iivo Niskanen är Finlands trumfkort. Niskanen ligger femma i världscupsammandraget och en lämplig utmaning kunde vara att han efter Ski Tour skulle ligga trea före Sjur Röthe och Sergej Ustiugov.

Hur många världscuppoäng står på spel?

Många, men inte riktigt lika många som i samband med Tour de Ski. Den åkare som vinner Ski Tour kammar hem 300 världscuppoäng (Tour de Skis etta fick 400 poäng).

Etappsegrarna plockar med sig 50 poäng vilket är hälften färre än för en första plats i ett normalt världscuplopp.

Therese Johaug firar.
Therese Johaug leder damernas världscup klart. Therese Johaug firar. Bild: EPA Therese Johaug

Vinner en och samma åkare samtliga sex etapper och därmed också totalsegern samlar den åkaren alltså 600 poäng.

Hur stora prissummor står på spel?

Prispotten för hela Ski Tour är ungefär en halv miljon euro. Merparten fördelas mellan de åkare som fullföljer hela Ski Tour. Vinnarna får ungefär 50 000 euro var.

Ski Tour 2020 – programmet:

Lördag 15 februari – Östersund
Kl. 14.30: Damer, 10 kilometer, fristil, individuell start.
Kl. 17.10: Herrar, 15 kilometer, fristil, individuell start.

Söndag 16 februari – Östersund
Kl. 15.00: Herrar, 15 kilometer, klassiskt, jaktstart.
Kl. 17.00: Damer, 10 kilometer, klassiskt, jaktstart.

Tisdag 18 februari – Åre
Kl. 14.45: Sprintkval, fristil.
Kl. 17.15: Sprintfinaler, fristil.

Torsdag 20 februari – Storlien–Meråker
Kl. 11.45: Damer, 38 kilometer, fristil, masstart.
Kl. 14.30: Herrar, 38 kilometer, fristil, masstart.

Lördag 22 februari – Trondheim
Kl. 11.30: Sprintkval, klassiskt.
Kl. 14.00: Sprintfinaler, klassiskt.

Söndag 23 februari – Trondheim
Kl. 12.15: Damer, 15 kilometer, klassiskt, jaktstart.
Kl. 14.20: Herrar, 30 kilometer, klassiskt, jaktstart.

Samtliga etapper direktsänds i Yles kanaler och Chriso Vuojärvi kommenterar på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport