Hoppa till huvudinnehåll

"Det här är en förtroendebransch"- det åländska lagtingets tilltänkta talman kliver av kandidaturen efter mediegranskning

En leende man i grå kostym står framför en färggrann vägg.
Bert Häggblom avstår talmansposten i Ålands lagting efter att ha granskats av media. En leende man i grå kostym står framför en färggrann vägg. Bild: Owe Sjöblom/Ålands radio och tv Åland,Ålands lagting,Bert Häggblom

Obunden samlings Bert Häggblom skulle enligt en överenskommelse i regeringsförhandlingarna före årsskiftet tillträda som talman för Ålands lagting i mars.

Den senaste tiden har hans förehavanden som jurist, där han påståtts ha hjälpt en klient att komma runt jordförvärvsreglerna, granskats av tidningen Nya Åland.

Det ledde i sin tur till ett spörsmål av oppositionspartierna liberalerna och socialdemokraterna som ville veta hur landskapsregeringen avser agera så att lagtingets och landskapsregeringens anseende inte skadas, och om regeringen har förtroende för Bert Häggblom.

Inte ute efter poster

I dag kallade Bert Häggblom till presskonferens där han aviserade att han inte står till förfogande att väljas till talman.

– Det här är en förtroendebransch och som talman behöver man ha förtroende från så gott som alla i lagtinget. Eftersom lagtingsledamöter riktat skarp kritik mot min person har jag fattat det beslutet. Jag vill inte vara i vägen för någon annan och då blir ämbetet bättre enligt min åsikt, sa han.

Han medger inte några fel i sina juridiska förehavanden, utan hänvisar helt till kritiken mot sin person.

– Jag är inte ute efter poster, jag vill bedriva politik och då passar jag kanske bättre på verkstadsgolvet i lagtinget.

”Starkt förtroende”

Bert Häggblom ämnar fortsätta som andre vice talman för lagtinget till lagtingsårets slut. Han säger att han har ett starkt förtroende i regeringen.

– Det känns skönt att ha fattat beslutet. När man blir personligt åtgången blir det känslomässigt, har mycket ska man tåla? Då ska man fatta beslut som är bäst för en själv.

Misstänker missnöje

Oppositionspartierna som lämnade in spörsmålet är något överraskade över att Bert Häggblom avstår talmansposten, men refererar till det som klokt. Däremot misstänker man att det finns ett missnöje i regeringsblocket och att det är det som lett till beslutet.

– Har man 20 mandat bakom sig finns inget krav att ändra på en enda bokstav i den överenskommelse som finns mellan majoritetspartierna, säger partiledare Camilla Gunell (S).

Camilla Gunell och Katrin Sjögren står i en pelarsal.
Socialdemokraternas Camilla Gunell och liberalernas Katrin Sjögren har lämnat in ett spörsmål beträffande landskapsregeringens förtroende för Bert Häggblom som talman. Camilla Gunell och Katrin Sjögren står i en pelarsal. Bild: Nina Smeds/Ålands radio och tv Åland,Ålands lagting,Camilla Gunell,Katrin Sjögren

Katrin Sjögren (Lib) säger att ärendet varit komprometterande.

– Det verkar som vissa majoritetspartier fått lite kalla fötter. Jag tycker också jag har hört sådana kommentarer av vissa medlemmar av regeringspartierna och Bert Häggblom har dragit slutsatserna efter det, säger hon.