Hoppa till huvudinnehåll

Kravbilden skärps dramatiskt för Nico Rönnberg i Frankrike – handbollsexperten: "Cocks skulle inte ha chans mot något franskt ligalag"

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg flyttar till Frankrike efter den här våren i Cocks. Nico Rönnberg. Bild: Handbollförbundet. Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks,handboll

Det är redan klart vilken spelare som Nico Rönnberg ska ersätta i sitt nya, franska klubblag. Enligt Dickens förre tränare Thomas Hivert är luckan stor och utmaningen är rejäl för Rönnberg. "Han är inte van vid att möta tuffa motståndare varje helg", säger fransmannen – som har vänner som spelar i franska ligan – till Yle Sporten.

I går blev det klart att Nico Rönnberg blir den första finländska handbollsspelaren i franska ligan. Rönnberg skrev på ett tvåårskontrakt med US Ivry Handball och flyttar efter den här säsongen från Cocks.

Eller franska ligan … Tabellen är jämn och Ivry ligger just nu precis ovanför nedflyttningsstrecket. När Yle Sporten pratar med Dickens tidigare damtränare och fransmannen Thomas Hivert om flytten poängterar han en viktig aspekt.

– Det finns ändå en risk att de åker ur och om det skulle hända är det väldigt stor skillnad. Att spela i andraligan är något helt annat. Jag hoppas verkligen att de håller sig kvar. Det är väldigt viktig för hela övergången.

Är du förvånad över att de kämpar för nytt kontrakt?

– Verkligen inte. De kämpar inte om Europaplatserna. Deras utmaning är att hålla sig kvar i serien. De har en liten budget, satsar på att ta fram unga spelare och efter det köper större klubbar dem.

Thomas Hivert.
Thomas Hivert tränade Dickens damer till guld. Thomas Hivert. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen Dicken,handboll,thomas hivert

Hivert bor numera i Bryssel och studerar. Han har frivilligt valt att ta en paus från handbollen för att kunna tillbringa mer tid med sin familj, men han har några vänner som spelar i franska ligan och har en bra bild av vad som väntar för Rönnberg.

– Ligan är väldigt krävande och alla spelare är proffs – det här är enormt steg för Nico. Han är inte van vid att möta tuffa motståndare varje helg.

– Jag vill påstå att Cocks inte skulle ha en chans mot något franskt ligalag. Han är inte van vid de här kraven, men det är positivt att han lär få tid för att anpassa sig.

Ivry tappar viktig spelare

Enligt Hivert är Rönnberg värvad som ersättare till vänsternian Benjamin Bataille. Han flyttar till topplaget Montpellier.

– Det är ett rätt stort tapp för Ivry. Gapet som Nico ska fylla är betydande. Batailles flytt är en orsak till att de behöver en spelare till Nicos position.

Hur tror du att Nicos roll kommer att se ut?

– Det är ett frågetecken just nu. Nico är en stjärna i Cocks, har fått mycket speltid och varit en avslutare. När han kommer till Ivry är han ingen stjärna. Han måste visa vad han kan.

– Klubben förväntar sig mycket av honom. Säsongen är lång och han måste hålla en jämn nivå och leverera hela tiden.

Benjamin Bataille spelar handboll.
Benjamin Bataille har varit en viktig spelare för Ivry. Benjamin Bataille spelar handboll. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press Benjamin Bataille

Hivert är inte förvånad att Ivry har hittat en spelare som Rönnberg. Klubben letar efter utländska förstärkningar från en del exotiska handbollsländer och nu vände man sig till Finland.

– Det här är en av de bästa handbollsnyheterna som jag har hört på ett tag. Om Nico lyckas här skapar han ett eget skyltfönster. Han får chansen att vara heltidsproffs och testa sin nivå. Jag hoppas att fler finländska spelare följer efter.

Franska lagen framgångsrika

Just nu har Frankrike en av världens två bästa handbollsligor. Tyska Bundesliga är etta, men franska ligan är god tvåa. De allra bästa lagen är bland Europas främsta klubblag.

För två säsonger sedan var tre av fyra lag under Champions League finalhelg från Frankrike. I den helfranska finalen vann Montpellier mot Nantes. Dessutom spelade ligans mest penningstarka klubb Paris Saint-Germain i den ena semifinalen.

– Ligan växer hela tiden, men det finns ett gap mellan de största och resten. Samtidigt slog Ivry topplaget Montpellier förra veckan – ett möte som man egentligen inte borde ha en chans i.

Hivert vet inte så mycket om Ivrys nuvarande tränare Sébastien Quintallet och området (relativt nära centrum av Paris) dit Rönnberg flyttar. Däremot vet han ett och annat om klubben.

– Mina vänner sa att Ivrys hall inte är vacker och dessutom rätt liten, säger han och skrattar.

– Klubben har en stark historia och en stor vana att utbilda unga spelare. Luc Abalo är den spelare som är mest känd genom tiderna, men i dagsläget har många ligaspelare en bakgrund i klubben.