Hoppa till huvudinnehåll

Ministeriets granskning: Minderåriga har fått delta i frivilliga försvarets skjutvapenövningar

Ukrainan sota on lisännyt vaatimuksia Suomen puolustuksen vahvistamisesta.
Enligt ministeriets uppgifter ska de minderåriga ha fått skjuta med stormgevär. Ukrainan sota on lisännyt vaatimuksia Suomen puolustuksen vahvistamisesta. Bild: Yle, MOT

Minderåriga har fått delta i Försvarsutbildningsföreningens (MPK) utbildning för att främja militär förmåga, trots att åldersgränsen är 18 år. I enstaka fall ska dessutom Försvarsmaktens skjutvapen ha överlåtits till minderåriga, enligt Försvarsministeriets granskning.

Enligt Försvarsministeriets uppgifter ska det handla om nio minderåriga som fått tillgång till skjutvapen i samband med övningar. Övningarna ska ändå ha ägt rum under uppsikt av Försvarsmaktens personal. Det handlar om perioden januari 2016-augusti 2018.

Åldersgränsen för främjande av militär förmåga är 18 år.

Försvarsministeriet har bett Centralkriminalpolisen utreda iakttagelserna granskningen har kommit fram till.

MPK har å sin sida gjort ändringar i sitt datasystem så att personer under 18 år inte längre kan anmäla sig till utbildning som främjar militär förmåga.

Försvarsmakten granskade den utbildning som MPK ordnar för minderåriga och användningen av Försvarsmaktens skjutvapen i annan utbildning vid MPK än den som Försvarsmakten har beställt. Också MPK:s behandling av statsunderstöd var under lupp.

Brister i behandlingen av statsunderstöd

I Försvarsmaktens granskning uppdagades också brister i behandlingen av MPK:s statsunderstöd. Ministeriet har inlett en inspektion enligt statsunderstödslagen.

– Vi bad föreningen överräcka en redogörelse med kvitton, men det har de inte gjort, säger regeringssekreterare Timo Tuurihalme.

Enligt Tuurihalme får MPK statsunderstöd för flera miljoner euro varje år.

– MPK har alltid skött sin redovisning enligt myndigheternas anvisningar. Nu har det uppstått ett behov för mer noggrann bokföring och det ska vi fullfölja, svarar föreningens verksamhetsledare Pertti Laatikainen i ett pressmeddelande.

På grund av granskningens resultat skärper Försvarsministeriet övervakningen av det frivilliga försvaret.