Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Månadslånga köer för att få ett intyg från ny myndighet, forskare använder legobitar i stället för Powerpoint, pessimism inför säkerhetskonferens

En arg legofigur talar till andra legofigurer.
En arg legofigur talar till andra legofigurer. Bild: yle/Tiia Lillkvist legobitar,Aalto-universitetet

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

En ny myndighet för digitalisering har inte fått sin egen digitalisering att fungera som tänkt. Det är tidigare magistraterna och Befolkningsregistercentralen som har slagits ihop till en myndighet som kallas MDB som som sköter olika intyg medborgare behöver. Men eftersom datasystemen inte fungerar som de ska har väntetiderna blivit långa.

Enligt forskning kan legoklossar vara effektivare än papper och penna, eller Powerpoint när man vill få till stånd effektiva möten. Med klossarna kan alla förstå och diskutera abstrakta saker. Metoden används av en grupp forskare vid Aalto-universitetet i Esbo.

Politiker från hela världen samlas nu under veckoslutet till en säkerhetskonferens i München. Inför konferensen är stämningen rätt dyster. Man ska diskutera frågor kring problemen i Syrien, Libyen, Ukraina och Iran.

I USA har justitieminister William Barr framfört oväntad kritik mot president Donald Trump. Han ses vanligen som en av Trumps vapendragare, men kritiserar nu presidentens sätt att blanda sig i ministeriets arbete. I en intervju med ABC News säger Barr att presidentens ständiga twittrande försvårar hans jobb.

Hur skiljer sig hundra år gamla kärleksbrev från att skicka hjärt- och pussemojier? I skenet av sin gammelmorfars kärleksbrev frågar sig Yles reporter Nicole Hjelt om romantiken verkligen är död.

Dagens väder

Mest klart och uppehåll. Temperaturen är på dagen -2 till +2 grader.
I öster och norr är det molnigare och lite kallare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes