Hoppa till huvudinnehåll

Så här tycker studerandena om Prakticums nya lokaler - flytten var kaotisk men maten är fortfarande god

Två elever från prakticum står och poserar tillsammans med skelettet "Ben-jamin".
Malin Lindfors och Emma Hansson poserar med sin klasskamrat "Ben-jamin". Två elever från prakticum står och poserar tillsammans med skelettet "Ben-jamin". Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum

Vid årsskiftet skedde det många olika förändringar inom yrkesutbildningen. Inveon och Prakticum gick samman och samtidigt flyttade de utbildningar som funnits i Haiko.

Vi besökte studerande och lärare på Yrkesvägen 1 för att se hur de har det nu.

Trots att det är fredag eftermiddag och snart sportlov så sitter Oscar Broman och studerar i ett av Prakticums nya klassrum.

Han studerar inom byggnadsbranschen för första året och berättar att han i det stora hela är nöjd med flytten till Yrkesvägen 1.

- Jag trivs helt bra, här är bättre lokaler. Och trots att det varit lite stressigt till en början så känns det helt bra nu, säger han.

En man med kepsen bak och fram står i en hall.
Oscar Broman och hans klasskamrater ska snart bygga hyllor i de nya lokalerna. En man med kepsen bak och fram står i en hall. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum,Oscar Broman

Broman berättar att alla hjälpts åt gällande flytten och att han och hans klasskamrater snart ska bygga nya hyllor för de saker som ännu ligger i lådor.

En mellanvägg ska också byggas som delar en av de större hallarna i två delar.

Trots att alla saker ännu inte hittat sin egen plats ser Broman många positiva sidor med de nya lokalerna.

- De är fräschare, maten är lika god som förut och dessutom går det bra med bussar, säger Broman.

Två elever står och ler bredvid varandra i sitt klassrum i Prakticum.
Emma Hansson och Malin Lindfors studerar till närvårdare. Två elever står och ler bredvid varandra i sitt klassrum i Prakticum. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum

Mycket folk och mycket saker

I en korridor längre bort hörs det skratt och prat. Elever väller ut ur ett färggrant klassrum och två av eleverna som kommer ut är Emma Hansson och Malin Lindfors.

De studerar till närvårdare och berättar att flytten inte enbart fört med sig goda saker.

- Det har varit ganska kaotiskt i skolan, mycket folk och mycket flyttsaker. Vi har inte heller ett eget klassrum längre och alla klassrum är fulla hela tiden, säger Hansson.

Trots att det ibland kan kännas trångt tycker både Hansson och Lindfors att situationen hela tiden blir bättre och de ser också positiva sidor i det hela.

- När det är mer folk så träffar man också fler människor och får nya vänner, säger Lindfors glatt.

En man står i en hall iklädd keps och jacka.
Femtio procent av de intervjuade råkade heta Oscar. Här är Oscar Forsblom som snart är färdig elmontör. En man står i en hall iklädd keps och jacka. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum,oscar forsblom

Mycket att göra

Oscar Forsblom är just på väg hem då jag råkar se honom i en av de stora hallarna på Yrkesvägen 1.

Han ställer upp på en intervju trots att sportlovet (och hans vänner) väntar bakom hörnet. Forsblom studerar till elmontör och är inte nöjd med hur flytten sett ut.

- Det har varit alldeles för stökigt. Här är flyttlådor och saker överallt, säger Forsblom.

Trots att Forsblom inte är nöjd med hur flytten sett ut i det stora hela är han ändå glad över det faktum att de som studerar till elmontörer har en hel del att göra.

- Vi har en massa jobb nu med att dra ström till alla klassrum och verkstäder så för oss är det inte så farligt.

Förutom det praktiska arbetet ser Forsblom också en annan stor fördel med flytten.

- Vi behöver inte längre gå så långt för att komma till matsalen, den är riktigt här bredvid, säger han nöjt.

Prakticums huvudbyggnad i Borgå.
Prakticum i all sin prakt en mulen dag i februari. Prakticums huvudbyggnad i Borgå. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum,Borgå,yrkesläroanstalter,yrkesutbildning,prakticum i borgå