Hoppa till huvudinnehåll

Trumps vapendragare justitieminister Barr uppmanar Trump att sluta twittra om ministeriets ärenden

Justitieminister William Barr på en presskonferens den 10 februari, dagen innan stormen bröt ut kring straffpåföljden för Roger Stone.
Justitieminister William Barr på en presskonferens den 10 februari, dagen innan stormen bröt ut kring straffpåföljden för Roger Stone. Justitieminister William Barr på en presskonferens den 10 februari, dagen innan stormen bröt ut kring straffpåföljden för Roger Stone. William Barr

USA:s justitieminister William Barr har framfört oväntad kritik mot president Donald Trump och presidentens sätt att blanda sig i justitieministeriets arbete. Kritiker misstänker att Barrs utspel är politisk teater, ämnad att få slut på stormen kring Roger Stone-fallet.

Justitieminister Barrs intervju med ABC News på torsdag kväll har väckt stor uppmärksamhet i USA. Barr har, åtminstone hittills, betraktats som en av president Trumps mest lojala allierade. Demokrater har anklagat honom för att gå Trumps ärenden och kallat honom för presidentens personliga advokat.

I ABC News intygade Barr sitt oberoende och sade att han inte låter sig hunsas eller påverkas av någon, inte heller av presidenten.

Han sade också att en del av presidentens tweetar är problematiska, så problematiska att de ibland gör Barrs jobb omöjligt och gör det omöjligt för honom att försäkra domstolarna och åklagarna om ministeriets integritet.

- Jag kan inte göra mitt jobb här på ministeriet med ett ständigt kommenterande i bakgrunden som underminerar mig, sade Barr.

- Det är dags att sluta twittra om fall som justitieministeriet har hand om, tillade han.

Barr är kanske den första av Trumps närmaste medarbetare som så här kraftfullt och medan han ännu är i tjänst, uppmanar presidenten att stävja sitt twittrande.

Trump har inte ännu kommit med något offentligt svar på Barrs uppmaning, men enligt Vita huset presschef har Barr fortfarande Trumps fulla förtroende.

- Presidenten besvärades inte alls av kommentarerna. Barr har, precis som varje amerikansk medborgare, rätt att uttrycka sina åsikter offentligt, sade Stephanie Grisham.

Alla är överens om att Trump helt saknar självbehärskning

Många av Trumps och Barrs kritiker förhåller sig misstänksamt till att Barr nu plötsligt skulle vara genuint kritisk till Trumps handlande. De tror snarare att utspelet är politisk teater för att rädda Barrs anseende och ge ett intryck av oberoende.

New York Times har intervjuat ex-presidenten Bill Clintons gamla pressekreterare Joe Lockhart som menar att det avgörande nu är hur Trump reagerar.

- Om han inte går till angrepp (mot Barr) så vet vi alla att det här bara var politisk teater, för alla är överens om att Trump helt saknar självbehärskning, säger Lockhart.

Stormen kring fallet Roger Stone har varit hård

Sedan början av den här veckan har det stormat kring justitieminister William Barr på grund av fallet Roger Stone.

Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone var djupt involverad i Trumps valkampanj och försöken att sänka motkandidaten Hillary Clinton inför presidentvalet 2016. Han var inblandad i härvan kring de mejl som ryska hackare stal av Demokraterna och han är en av dem vars roll i presidentvalskampanjen utreddes av åklagaren Robert Mueller.

I november i fjol befanns Stone skyldig - bland annat - till att ha ljugit för kongressen och för federala utredare och för att ha försökt förhindra rättsskipningen.

Roger Stone såg oberörd ut efter att han befunnits skyldig på alla åtalspunkter vid rättegången i Washinton den 15 november 2019. Straffpåföljden borde klarna den 20 februari.
Roger Stone såg oberörd ut efter att han befunnits skyldig på alla åtalspunkter vid rättegången i Washinton den 15 november 2019. Straffpåföljden borde klarna den 20 februari. Roger Stone såg oberörd ut efter att han befunnits skyldig på alla åtalspunkter vid rättegången i Washinton den 15 november 2019. Straffpåföljden borde klarna den 20 februari. Roger Stone

Roger Stone ska få sitt straff utmätt i nästa vecka, den 20 februari. De åklagare som har drivit fallet mot Stone inom justitieministeriet yrkade i måndags på sju till nio års fängelse för Stone.

Trump satte igång en twitterstorm mot åklagarna. Han gick till hårt angrepp mot åklagarna och mot hela rättsprocessen.

På tisdagen körde justitieministeriet över sina egna åklagare och rekommenderade ett mildare straff för Stone.

Då var det många politiker och kommentatorer som misstänkte att justitieminister Barr hade gett efter för påtryckningarna från Trump.

Det avvisade Barr bestämt också i torsdagens intervju med ABC News. Enligt honom hade han inte sett några reaktioner från Trump innan beslutet om en ny rekommendation fattades.

Källor: AFP, New York Times, BBC