Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad föreslår nya samarbetsförhandlingar – stadsdirektör Tomas Häyry: "Vi bär alla ansvar för att få ordning på ekonomin

Tomas Häyry
Stadsdirektör Tomas Häyry säger att det gemensamma målet är att servicen för invånarna ska förbli så bra som möjligt. Tomas Häyry Bild: Yle/Anna Ruda Tomas Häyry

Vasa stad föreslår att staden inleder samarbetsförhandlingar. Det slutliga sparbehovet preciseras i mars.

På stadsstyrelsens sammanträde på måndag föreslår staden att samarbetsförhandlingar inleds. På mötet behandlas de dispositionsplaner som nämnderna har lämnat in i slutet av januari.

- Enligt dispositionsplanerna visar vårt resultat ett överskott på cirka 10 miljoner euro. Vi saknar dock fortfarande cirka 11 miljoner euro för att vi ska uppfylla skyldigheten enligt kommunallagen att täcka underskottet, säger stadsdirektör Tomas Häyry i ett pressmeddelande.

Därför inleds samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen.

Nämnder får bakläxa

Vidare remitteras social- och hälsovårdsnämndens samt utbildningsnämndens dispositionsplaner till nämnderna, som ska bereda dem på nytt så att de motsvarar budgeten.

- Stadsstyrelsen tar ställning till helheten på sitt sammanträde den 16 mars. Då vet vi om vi når budgeten och vilket sparbehov vi ska eftersträva vid samarbetsförhandlingarna, konstaterar Häyry.

I hela landet är situationen för kommunernas ekonomi utmanande.

- Även om ekonomin har balanserats redan länge är basservicen hos oss fortfarande på en god nivå. Vi bär alla ansvar för att få ordning på ekonomin.

- Det gemensamma målet är naturligtvis att servicen för invånarna ska förbli högklassig och hållas på en så bra nivå som möjligt, säger Häyry.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten