Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF vann över MP i finska fotbollscupen – matchen spelades i vintriga förhållanden i Sankt Michel

EIF:s Jakob Gottberg skyddar bollen för en motståndare-
17-åringen Jakob Gottberg gjorde EIF:s första mål i matchen mot MP. (Arkivbild). EIF:s Jakob Gottberg skyddar bollen för en motståndare- Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska cupen,fotbollsspelare,Myllykosken Pallo -47,jakob Gottberg

Ekenäs IF tog sin andra seger på raken i herrarnas finska cup i fotboll. EIF slog Mikkelin Palloilijat i vintriga förhållanden i Sankt Michel.

Slutsiffrorna blev 0-2 (0-1).

Ekenäs IF var det bollförande laget matchen igenom. Hemmalaget MP fick endast stundtals bollkontroll i matchen. Matchens första halvlek spelades i brittiska fotbollsförhållanden med snöblandat regn och ett par plusgrader.

EIF dominerade rätt starkt matchens 20 första spelminuter utan att egentligen skapa några riktigt farliga lägen. Då ungefär 30 minuter var spelade fick unge Jakob Gottberg sitt andra läge i matchen och den här gången placerade han bollen säkert i nätmaskorna.

Vintern kom till andra halvleken

I andra halvleken blev förhållandena närmast vintriga. Planen täcktes av ett par centimeter snö vilket givetvis påverkade spelarnas prestationer på plan.

I några minuter i andra halvleken fick de drygt 220 åskådarna se ett piggt MP. Hemmalagets brasilianske anfallsspelare Firmino fick ett friläge några minuter in i andra halvleken. Han lyckades inte förvalta läget utan styrde bollen förbi målet.

Bara några minuter senare kom gästernas andra mål. EIF:s sydafrikanske anfallsspelare Darren Smith fick tag i bollen vid mittlinjen och lyckades föra bollen mot MP-målet trots att hemmalagets mittback Iiro Äijö gjorde allt för att stoppa honom.

Smith placerade sedan bollen säkert i mål förbi utrusande hemmamålvakten Sammy Ndjock.

Resten av halvleken dominerade EIF matchbilden. MP lyckades skapa ett par lägen då laget kontrade snabbt, men EIF-segern var aldrig hotad.

Med en knapp kvart att spela blev hemmalaget Walid Abdelalil utvisad till följd av två varningar. Han fick båda varningarna för ruff.

Nöjd EIF-tränare

EIF:s tränare Guillem Santesmases var inte speciellt nöjd med väderleksförhållandena men nog med sitt lags insats.

- I andra halvleken var det ganska besvärligt att spela fotboll då det var snö på planen.

- Vi jobbade bra som lag i dag och vi kunde snabbt vinna de bollar tillbaka som vi tappade. Vi slog MP på sätt och vis med deras egen medicin, eftersom deras spelstil går ut på att hålla boll, säger Santesmases.

Han säger att han är väldigt nöjd med de tre nya spelarnas insats i matchen.

- Mittbacken Jonathan Dunyin spelade väldigt säkert och gav fina öppnande passningar. Joona Tapani spelade säkert på mittfältet och fast än han varit hos oss endast i en vecka spelar han som om han tränat med oss längre.

Santesmases säger att också Xhevdet Gela gav ett gott intryck.

EIF:s nyförvärv spelade stabilt

Vänsterbacken Zacharias Ekström, målvakten Yann Fillion, mittbacken William Lindqvist och mittfältaren Ayabulela Konqobe stod för de bästa insatserna i EIF. Målvakten Fillion hade inte mycket att göra men skötte sin uppgift med all heder.

EIF:s nyaste förvärv mittbacken Jonathan Dunuyin och mittfältarna Joona Tapani och Xhevdet Gela spelade stabilt. Gela spelade endast en halvtimme i matchen.

I gästernas lag var mittbacken Vincent Bikana och mittfältets Olli Kilpeläinen bra. Ytterbacken Jyri Haikonen var bra framåt, men glömde ofta borta sina försvarsåligganden. Målvakten Sammy Ndjock övertygade inte.

Matchen dömdes av trion Juuso Vuorinen, Elias Juvonen och Juha Puoskari.

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

MP som i höstas steg till division 1 hade vunnit sina tre första matcher i finska cupen. EIF hade däremot endast en seger, den tog Ekenäslaget senaste lördag (8.2) mot MyPa från Myllykoski. EIF förlorade sina två första cupmatcher.

EIF möter Musan Salam från Björneborg i sin sista cupmatch. Matchen spelas på lördag (22.2) på Centrumplan i Ekenäs.

Med tanke på avancemangsmöjligheterna i cupen är läget i praktiken kört för EIF. Serietabellerna finns på text-tv:s sida 242.

Artikeln uppdaterad 15.2 klockan 16.50 med kommentarer av EIF-tränaren Guillem Santesmases.