Hoppa till huvudinnehåll

Våren närmar sig tidigt: en del flyttfåglar redan framme i Finland

Kapustarinta seisoo kalliolla
Ljungpiparen har sällan hunnit så här lång norrut i februari. I år har redan en observation gjorts i Kristinestad. Kapustarinta seisoo kalliolla Bild: Yle / Risto Salovaara Ljungpipare

Det ovanligt varma vädret i Europa har fått ett antal flyttfåglar att styra näbben mot Norden. Skulle kallt väder slå till senare på vårvintern åker fåglarna tillbaka söderut för att invänta varmare väder. Men så länge de hittar mat klarar de sig.

På åkrarna i sydvästra Finland rör sig redan nu stora flockar med sångsvanar och de första sädgässen har anlänt till sydvästkusten och till Åland.

Enligt fågelföreningen Birdlife är det också exceptionellt att man redan nu i februari har observerat en svarthakedopping på Utö och en ljungpipare i Kristinestad.

Bland andra ovanligt tidiga observationer finns vitvingade trutar i bland annat Karleby- och Vasa-trakten.

Under de kommande dagarna väntas havsörnar och kungsörnar också anlända till Finland.

Kyla kan få fåglar att vända tillbaka

Det varmare vädret i till exempel Nederländerna är orsaken till de för årstiden ovanliga fågelobservationerna.

Fåglarna har så klart ingen aning om hurudant vädret är här.

- Fåglarna har så klart ingen aning om hurudant vädret är här. Om det är varmt och det blåser en lämplig sydvästlig medvind tar de sig hitåt, säger Jan Södersved på Birdlife.
En gransångare
Gransångarna övervintrar i Afrika. En gransångare Bild: Biopix: JC Schou Gransångare,fåglar,phylloscopus collybita

Ibland möter de första flyttfåglarna sämre väderförhållanden på resan och vänder om. Det handlar om att pröva sig fram, berättar Södersved.

- Snöar det så kan de vända om. Det händer ganska ofta att de kommer hit för att sedan återvända igen tills det blir varmare.

Snöar det så kan de vända om.

Så länge det inte blir alltför kallt och de finner mat klarar sig fåglarna. I de nord- och centraleuropeiska länder de övervintrar i är det nämligen också periodvis kallt.

Till de tidigast återvändande Afrika-övervintrarna hör en del gransångare som börjar anlända i större mängder i slutet av april.

De fåglar som övervintrar i Afrika styrs av andra mekanismer än de som tillbringar vintern närmare oss.

- De är tvungna att flytta mer eller mindre samma tid varje år för att hinna häcka och förbereda sig för höstflyttning i tid. För dem är det alltså instinktbundet, det vill säga generna bestämmer när de ska komma.

Skickliga orienterare

Gässen som redan börjat anlända till Finland flyger i genomsnitt med en hastighet på 50-55 kilometer i timmen.

De flyger vanligtvis ett par hundra kilometer åt gången, varefter de är benägna att ta paus.

I sin verktygsback har fåglarna en mängd olika redskap som hjälper dem hitta fram under resan

Laulujoutsenia
Sångsvanar hör till ovanligheterna i februari. Laulujoutsenia Bild: Risto Salovaara/Yle sångsvan,svanar,fåglar,flygning

Många flyttfåglar flyger gärna om natten. Då kan de nämligen navigera med hjälp av stjärnorna. När vädret tillåter tyr de sig om dagarna däremot till solen för att hålla kursen.

Men att förlita sig på stjärnorna och solen är inte möjligt när sikten är skymd. Därför har fåglarna också stor hjälp av jordens magnetfält. Det är en egenskap de delar med till exempel fladdermöss, groddjur, fiskar och insekter för att ha koll på var de befinner sig.

Rasterna på vägen spelar också en viktig roll för flyttfåglarna. De korrigerar nämligen då sitt kompassystem genom att ta fasta på fasta ljuspunkter i horisonten vid solupp- och nedgången.

Mustakurkku-uikku
Mustakurkku-uikku Bild: YLE Kuvapalvelu svarthakedopping,mustakurkku-uikku