Hoppa till huvudinnehåll

Alexandra Sandbäck från Kronoby minns sin uppväxt i regnbågsfamiljen: ”Inuti familjen var vi helt normala, kampen pågick utanför familjen"

kvinna med målningar i bakgrunden
Alexandra Sandbäck upplever att hon växte upp i en vanlig familj. kvinna med målningar i bakgrunden Bild: Yle/Roy Fogde regnbågsfamiljer,kronoby

Alexandra Sandbäck föddes i en vanlig mamma pappa barn-familj. Men det kom att ändras när mamma Marina Furubacka, mötte sin partner i arbetet. Regnbågsfamiljen figurerade mycket i tv, press och radio.

- Jag var elva när mina föräldrar separerade och tolv när vi flyttade ihop med Leena och hennes dotter Anna, som då var sju, berättar Sandbäck.

För Sandbäck var det en stor förändring att först genomgå en separation och sedan ingå i en ny familj.

En helt vanlig familj

- Men jag hade aldrig några problem med att det var en kvinna som mamma hittade. Mest orolig var jag för att inte ha mamma för mig själv längre, säger Alexandra Sandbäck.

I ett fotoalbum från den här tiden har hon skrivit "home sweet home" och "family sweet family".

- Det kändes snabbt som att vi blev en kärnfamilj och det blev stabilt, lyckligt och tryggt. Stabilare och tryggare än tidigare, säger hon.

Båda mammorna hade offentliga arbeten och var respekterade i närsamhället redan innan de flyttade ihop. De var aktiva inom kommunalpolitiken och var helt öppna med sin relation.

- Om det fanns några problem behövde inte vi barn ta del av det, säger Sandbäck.

Kämpade för sexuellt likaberättigande

Familjen blev mycket uppmärksammad av press, radio och tv. Senare när de var först ute med att registrera sitt partnerskap stod ett pressuppbåd och väntade utanför magistraten.

Det var när Alexandra Sandbäcks mamma började jobba för Seta, och hon öppnade en svensk verksamhetspunkt på orten, som kritiken började synas i insändarspalterna. Debatten kunde bli ganska ful.

- Men då kändes det mest som något man kunde skratta åt, att bögarna skulle ta över byn, oj vad farligt, säger Sandbäck.

kvinnlig konstnär målar
Alexandra Sandbäck är konstnär och författare. kvinnlig konstnär målar Bild: Yle/Roy Fogde regnbågsfamiljer,kronoby

Debatten kring homosexualitet blommar upp alltid då och då i det så kallade bibelbältet i norra svenska Österbotten. Och mammorna var väldigt aktiva med att kämpa för sexuellt likaberättigande i offentligheten.

- Det var kanske det som gjorde vår familj annorlunda, tror hon.

- För som familj var vi alldeles vanliga. Det var semestrar och traditioner, att äta och resa tillsammans.

På Jeppis Pride 2014 belönades mamma Marina för sina insatser för de homosexuellas rättigheter. Men för ett par år sedan dog hon plötsligt i en sjukdomsattack. En tung upplevelse som Alexandra Sandbäck fortfarande bearbetar.

- Då kom det fram hur mycket hon har hjälpt människor. Mycket av det här arbetet har jag inte behövt se som barn, minns Sandbäck.

Läs också