Hoppa till huvudinnehåll

Damernas jaktstart i skidskytte bjöd på dramatik – allt avgjordes i det sista skyttet där Dorothea Wierer var kyligast

Dorothea Wierer firar segern i Anterselva.
Dorothea Wierer firar segern i Anterselva. Dorothea Wierer firar segern i Anterselva. Bild: AFP / Lehtikuva / Tiziana Fabi Dorothea Wierer

Det fanns många potentiella segernamn då damernas VM-guld i jaktstart stod på spel. Dorothea Wierer var vassast och vann på hemmaplan i Anterselva efter att endast ha missat ett skott. Denise Herrmann besegrade Marte Olsbu Røiseland i kampen om silverpengen.

Värdscupettan Dorothea Wierer från Italien vann VM-guld i jaktstart. Wierer gick ut som sjua, 39 sekunder efter ettan Marte Olsbu Røiseland från Norge.

Det var Wierers stabila skytte som fällde avgörandet och det hela avgjordes i det sista stående skyttet dit Wierer och Røiseland kom samtidigt. Wierer bommade ett skott, Røiseland två.

Denise Herrmann kom till skyttet som trea och bommade bara ett skott. Tyskan lyckades passera Røiseland strax efter det fjärde skyttet. Hanna Öberg startade som 18:e dam men avancerade markant och kom i mål som femma. Öberg kom som fyra till det tredje skyttet men missade två skott där och tappade mark.

Kaisa Mäkäräinen hade en hopplös uppgift då hon gick ut som 40:e dam. Hon missade fyra skott totalt, två i det andra liggande och ett i varsitt stående skytte. Mäkäräinen plockade ändå många placeringar och åkte i mål som 22:e, en minut och 45 sekunder efter segraren.

Resultat:

1. Dorothea Wierer (ITA) [1] 29.22,0
2. Denise Herrmann (GER) [3] +9,5
3. Marte Olsbu Røiseland (NOR) [3] +13,8
4. Hanna Öberg (SWE) [2] +22,3
5. Vanessa Hinz (GER) [4] +26,8

22. Kaisa Mäkäräinen (FIN) [4] +1.45,4