Hoppa till huvudinnehåll

”Jag är inte orolig” – Albin Granlund tror inte att den nya rollen som mittback i klubblaget påverkar hans chanser att spela EM

Albin Granlund.
Albin Granlund i farten i landslaget. Albin Granlund. Bild: Tomi Hänninen Albin Granlund

Den tidigare högerbacken har den senaste tiden fått agera mittback i klubblaget. Albin Granlund tror ändå att det viktigaste är att få spela – oberoende rollen i klubblaget. Att spela EM skulle vara extremt stort, men det är inte något jag grubblar över, säger han till Yle Sporten.

Om en vecka börjar allvaret i Fotbollssverige. Efter en lång vintersäsong kör cupen äntligen i gång.

Om den finska cupen fått ett rykte som något av en träningsturnering som bara ersatt ligacupen tycker åtminstone Albin Granlund att det är kul att få spela ”riktiga” matcher igen.

– Åtminstone har jag den uppfattningen att spelarna här i Sverige uppskattar att få spela officiella matcher som verkligen har en betydelse, berättar han per telefon för Yle Sporten.

Albin Granlund i farten mot AIK.
Albin Granlund i farten för sitt ÖSK. Albin Granlund i farten mot AIK. Bild: Magnus Liljegren/Stella Pictures/All Over Press Albin Granlund

För Granlund blir det samtidigt startskottet för den tredje säsongen i Örebro SK. Men den här gången inleder han året på en ny position – som mittback.

Granlund fick hoppa in som mittback redan i fjol då laget drabbades av skador på spelpositionen. Nu har den tidigare ytterbacken fått stå i mitten av försvaret hela vintern.

Har det faktiskt gått så att den 178 cm långa anfallsglada backen från Pargas har gått och blivit mittback?

– Jag vet inte riktigt själv heller ... senast i dag så spelade jag på högerbacksposition på träningarna, skrattar han.

– Men det beror mycket på skadeläget. Vi har haft otur med vissa skador och det har inneburit att jag fått hoppa in på nya positioner. Men jag är öppen för allt och fick ju dessutom också spela mittback i fjol, fortsätter Granlund.

Femte spelpositionen på två år

Säsongen 2019 spelade han redan som mittback i ”majoriteten” av matcherna.

– Det har passat mig bra. Riktigt bra faktiskt. I år kör vi med en fyrbackslinje, så det har varit helt nytt för mig att spela som mittback i en sådan formation. Det gäller att anpassa sig, berättar Granlund.

Tidigare spelade ÖSK med en fembackslinje där ytterbackarna var så kallade ”wing backs” som axlade ett stort ansvar också offensivt. I den formationen hann Granlund spela både på höger- och vänsterkanten.

– Så det här blir den femte spelpositionen för mig på två år, säger han med ett skratt.

– Men för mig är det viktigaste att få spela. Jag spelar där tränaren vill att jag ska spela. Det spelar inte så värst stor roll för mig vilken position det är, fortsätter han.

Taktiskt sett menar Granlund att också mittbackarna i ÖSK rör på sig mycket i den levande formationen.

– Det kan se ut som en fyrbackslinje då vi försvarar och som en fembackslinje då vi anfaller. Ingen position är cementerad. Jag gillar det och det passar mig bra. Jag trivs då jag får röra mig på stora ytor av planen, slår han fast.

"Den största utmaningen är att hålla mig frisk"

Fyrbackslinje är också något som Markku Kanerva kör med i det finska landslaget. Där har Granlund hittills blivit uttagen som högerback.

I och med att Finland är klart för ett historiskt EM-slutspel i juni innebär det också att spelarna verkligen börjat göra allt de kan för att vika sig en plats i truppen.

Joel Pohjanpalo gick på lån till tyska HSV. Petteri Forsell lämnade sitt polska klubblag då de åkte ur ligan för att skriva på för ett lag som fortfarande spelar på den högsta nivån. Jasse Tuominen bytte den vitryska ligan mot Allsvenskan i hopp om mer speltid.

Granlund kan däremot räkna med speltid i sin nuvarande klubb – men på en annan position än den han spelat i landslaget. Kunde det inverka på hans chanser att bli uttagen?

– Nå, jag spelade ju mycket mittback i fjol och blev ändå uttagen som ytterback varje gång. Så jag tror att jag har bra möjligheter. Det viktigaste är nog att få spela mycket på en nivå som är tillräckligt hög, vilket jag tror att Allsvenskan är. Jag är inte jätteorolig över det, slår Granlund fast.

Markku Kanerva
Landslagstränaren Markku Kanerva. Markku Kanerva Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll,Fotbollstränare

– Den största utmaningen är att hålla mig frisk. Jag spelar ändå på en sådan nivå att det räcker för att bli uttagen, tillägger han.

Tror du att du kunde vara aktuell för mittbackspositionen då?

– Det tror jag inte. Det känns som att jag är högerback i landslaget. Paulus (Arajuuri) och Joona (Toivio) har sådana styrkor som jag inte har och de spelar en viktig roll i landslagets försvar.

Vad skulle det betyda för dig att få spela EM?

– Nog skulle det ju vara det största man fått vara med om. Kanske inte bara i fotbollslivet utan hela livet överlag. Det skulle vara extremt stort och en fin upplevelse. Jag jobbar hårt på det och det gör nog alla andra aktuella spelare också.