Hoppa till huvudinnehåll

Över tusen ex-anställda vid USA:s justitieministerium kräver att William Barr avgår

USA:s justitieminister William Barr i närbild.
– Jag kan inte göra mitt jobb här på ministeriet med ett ständigt kommenterande i bakgrunden som underminerar mig, sade Barr tidigare i veckan. USA:s justitieminister William Barr i närbild. Bild: AFP / Lehtikuva William Barr,USA

Över tusen tidigare anställda vid USA:s justitieministerium kräver i ett utlåtande att justitieminister William Barr ska avgå på grund av fallet Roger Stone, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I veckan har det stormat kring justitieminister Barr på grund av fallet Roger Stone.

I november ifjol befanns Trumps vän och tidigare rådgivare Stone skyldig – bland annat – till att ha ljugit för kongressen och för federala utredare och för att ha försökt förhindra rättsskipningen.

De över tusen tidigare anställda vid justitieministeriet kritiserar nu Barr för att han ska ha gett efter för president Donald Trumps påtryckning i fallet.

"Mycket speciell situation"

De åklagare som har drivit fallet mot Stone inom justitieministeriet yrkade i måndags på 7–9 års fängelsestraff för Stone. Trump skrev sedan på Twitter att han tycker att den föreslagna domen är orättvis.

Efter det tog ministeriet tillbaka straffet och Barr sade att han tycker att straffet är för hårt. Efter det drog fyra åklagare sig ur fallet.

– Det är en mycket speciell situation som saknar motstycke att ministeriets ledare upphäver åklagarnas linje för att favorisera en nära allierad till presidenten, som Barr gjorde i fallet Stone. Detta agerande och den skada som det orsakat för ministeriets anseende och integritet och lagen kräver att Barr ska avgå, skrev de över tusen ex-anställda vid ministeriet i ett utlåtande på sajten Medium.

Barr sade tidigare i veckan att Trump inte borde kommentera pågående rättsfall. Barr har också sagt att hans eller justitieministeriets arbete inte låter sig påverkas av någon, inte heller av presidenten.

Källa: Reuters, STT