Hoppa till huvudinnehåll

Sågområde i Sundom skulle bli båtkluster - tio år senare kom två tomtansökningar

Byggnaden på bilden har varit en del av den gamla trämassafabriken på Kronvik sågområde
Byggnaden på bilden har varit en del av den gamla trämassafabriken på Kronvik sågområde Bild: Yle/Axel Brink sundom,Vasa

Kronviks gamla sågområde i Sundom utanför Vasa skulle bli ett båtkluster - men tio år senare har mycket lite hänt. Nu är två aktörer på gång med att etablera sig på området.

Kronviks såg i Sundom utanför Vasa lades ner i början av 1980-talet och sedan dess har området mest använts som småbåtshamn och båtupplag. Vas stad köpte det 13 hektar stora området av UPM-Kymmene år 2008 och detaljplanen för området godkändes 2012.

Sedan dess har mycket lite hänt. Småbåtshamnen drivs som förr av Sundom båt- och farledsklubb och ett företag har verksamhet i anslutning till båtbranschen i den gamla sågvaruhallen.

Två tomtansökningar

Nu har två olika aktörer inkommit med tomtansökningar på området. Den ena ansökningen gäller två tomter på området. Ansökan är inlämnad av en sammanslutning på ungefär tio privatpersoner som vill bygga en förvaringshall för egna båtar i första hand, men i ett senare skede bygga ut och erbjuda utrymme också för utomstående.

Den andra ansökan gäller en annan tomt på området och gäller också förvaringsutrymme för båtar, men i det här fallet mindre båtar. Den sökande har redan tidigare genomfört liknande projekt i Vikby i Korsholm samt i Sibbo.

Någon kommunalteknik finns inte på området, men i beredningen konstateras att frånvaron av kommunalteknik i sig inte utgör ett hinder för de här projekten. Beslutsförslaget till stadsstyrelsen är att båda aktörerna får reservera tomterna för ett år framåt.