Hoppa till huvudinnehåll

De flydde coronaviruset till Replot då skolor och daghem stängdes i Hongkong

Johanna Loo och barnen i Hongkong.
Johanna Loo och barnen valde att lämna Hongkong för stunden och komma hem till trygga Finland. Johanna Loo och barnen i Hongkong. Bild: Johanna Loo Hongkong,Johanna Loo

Johanna Loo som är bosatt i Hongkong har kommit hem till Replot med sina barn. Hur länge de stannar är ännu oklart, men åtminstone en månad är skolor och daghem ännu stängda på grund av risken att smittas av coronaviruset.

Hittills har dryga 50 fall av coronaviruset påträffats i Hongkong. Även om det inte är fråga om någon större epidemi ännu har det lett till att skolor och daghem stängts som en säkerhetsåtgärd.

På grund av det bestämde sig Johanna Loo och hennes barn att komma hem till Replot.

- Det kom besked om att skolorna tidigast kan börja igen den 16 mars, så då tänkte vi att vi gärna åker iväg till Finland, säger Loo.

Under tiden i Finland får barnen sköta sitt skolarbete på egen hand.

- Det är upp till oss föräldrar att se vad som är lämplig mängd för våra barn. Det är klart att när skolan är stängd så här länge så kommer de inte att hinna repetera allt material. Vi föräldrar blir tvungna att att se till att barnen tar del av det som vi tycker är viktigt.

Enligt Loo syns oron för viruset bra i gatubilden i Hongkong.

- Många som bott i Hongkong länge minns ju Sars som var ganska allvarligt i Hongkong eftersom en hel del blev smittade och nästan 300 människor dog i samband med det.

- Många har det i färskt minne och det är väldigt tätt befolkat. Det syns i gatubilden genom att det är väldigt många som använder munskydd, speciellt när man åker kollektivtrafik men också när man går och handlar i en vanlig matvaruaffär.

Loos man är kvar i Hongkong

Trots att Johanna Loo och barnen kommit hem till Finland är hennes man fortfarande kvar i Hongkong för att jobba.

- Företagen har gett lov att om man har ett jobb som möjliggör att jobba hemifrån så får man göra det. Han har nu i flera veckor jobbat hemifrån,vilket i sig kan vara en stor utmaning i ett ganska trångbott Hongkong.

- Genom att jobba hemma behöver man inte gå ut bland folk och åka kollektivtrafik, så på det sättet är det tänkt att smittorisken ska vara mindre.

När familjen igen kan återförenas är oklart.

- Vi har en ombokningsbar biljett. Vi har bokat tillbakaresan väldigt nära 16 mars. Många där säger ändå att det kan fortsätta vara stängt ännu någon vecka och att de öppnar igen först efter påsklovet, konstaterar Loo.