Hoppa till huvudinnehåll

Hämndporr rör om i Paris borgmästarval – franska hälsoministern avgår för att kunna lappa för partikamrat

Agnès Buzyn.
Sent på söndag kväll ställde Agnès Buzyn upp sig framför den samlade presskåren och meddelade att hon blir borgmästarkandidat. Agnès Buzyn. Bild: EPA/IAN LANGSDON Agnès Buzyn: France's Minister for Solidarity and Health.,Frankrike,Agnès Buzyn

Valet i Paris är viktigt. Så viktigt att när en kandidat tvingas kasta in handduken på grund av en sexskandal blir det ommöblering i regeringen.

Den franska hälsoministern Agnès Buzyn avgår för att ha tid att delta som borgmästarkandidat i lokalvalet i Paris.

Det var inte så det var tänkt. En sexskandal rör om i borgmästarvalet.

Buzyn ställer upp för partiet La République En Marche, det vill säga det parti som president Emmanuel Macron representerar och som har majoritet i det franska parlamentet.

En video som påstås föreställa partikamraten, och Macrons favorit till borgmästarposten, Benjamin Griveaux har läckt ut i sociala medier.

Benjamin Griveaux.
Benjamin Griveaux meddelade i fredags att han inte längre är tillgänglig som borgmästarkandidat i Pari. Benjamin Griveaux. Bild: All Over Press Benjamin Griveaux,Frankrike

I videon kan man se en man som masturberar. Även oförskämda meddelanden som Griveaux påstås ha skickat till en kvinna har publicerats.

Griveaux var uppställd som borgmästarkandidat, men i fredags drog han tillbaka sin kandidatur på grund av skandalen.

Han har inte förnekat att det är han som förekommer i videon. Han har däremot gjort en polisanmälan om att hans privatliv har kränkts.

Irriterad konstnär bakom spridningen

Den ryske konstnären Pjotr Pavlenskij har själv sagt att det är han som har läckt videon. Han ska ha lagt ut den eftersom han ansåg att Griveaux var skenhelig som upprepade gånger pratade om familjevärderingar.

Griveaux är gift och hans familj har förekommit i hans valkampanj.

Pavlenskij är gripen, ursprungligen för ett våldsbrott, men den utredningen är lagd på hyllan medan videoskandalen utreds.

Pjotr Pavlenskyj.
Pjotr Pavlenskij utreds för att ha deltagit i ett slagsmål under nyårshelgen, men det fallet lades på is när den nationella sexskandalen blossade upp. Pjotr Pavlenskyj. Bild: imago/IP3press/ All Over Press Petr Pavlenski

Även Pavlenskijs flickvän är gripen, hon tros vara den som Griveaux har skickat videon till.

De är misstänkta för integritetsbrott och för att ha spidit den sexualbetonade videon utan lov.

Macrons parti är ungt, men kan satsa stort

Att ett parti har borgmästarpositionen i den franska huvudstaden är en prestigefråga.

För tillfället är det Anne Hidalgo från det socialistiska partiet som är borgmästare och hon hoppas få fortsätta.

Det är bara en månad kvar till valet. Att det styrande partiet i landet är villigt att möblera om i regeringen för att få fram en högprofilkandidat visar hur viktig posten är.

Borgmästaren i Paris Anne Hidalgo träffar invandrare i Paris i april 2018.
Anne Hidalgo vill fortsätta som borgmästare och det har sett rätt bra ut i opinionsmätningarna för hennes del. Borgmästaren i Paris Anne Hidalgo träffar invandrare i Paris i april 2018. Anne Hidalgo

Därför avgår hälsominister Agnès Buzyn för att ta sig an valkampen i stället. Även Griveaux hade kopplingar till regeringen, han var dess talesperson.

La République En Marche är ett ungt parti, det grundades av Emmanuel Macron inför presidentvalet 2017.

Partiet kämpar med förlorade val på andra håll i landet, så det kan visa sig lönsamt att satsa stort och försöka ta hem det viktiga borgmästarvalet i Paris.

Källor: AFP, AP