Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Många förklaringar, men ett krasst faktum – därför har VM-framgången uteblivit

Kaisa Mäkäräinen.
Uruselt skytte har fått goda resultat att utebli i VM. Kaisa Mäkäräinen. Bild: imago sport/All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Skidskytte-VM har startat blygsamt för de finska skidskyttarna. Efter att hälften av de individuella loppen är åkta så är den bästa finska placeringen en 22:a plats. Snudd på katastrof och den finns en orsak till den dåliga framgången.

De finska skidskyttarna har hittills i VM i Anterselva presterat på en väldigt blygsam nivå. Sex idrottare har bara lyckats knipa 20 världscuppoäng. De poängen är tagna av en idrottare, Kaisa Mäkäräinen.

På herrsidan är den bästa placeringen en 47:e plats. Då skall det ju ännu tilläggas att de stora länderna bara får ställa upp med fyra åkare i VM, jämfört med sex i världscupen. Resultaten har varit allt annat än godkända, tyvärr.

Orsaken bakom de svaga resultaten kan säkert delvis förklaras med misslyckade skidval, dålig dagsform och så vidare. Men den största orsaken till de svaga resultaten är uruselt skytte.

Tero Seppälä.
Det har inte gått något vidare på vallen. Tero Seppälä. Bild: Lehtikuva Tero Seppälä

Det finska lagets skytteprocent visar efter två tävlingar svaga 69%. De två bästa idrottarnas skytteprocent ligger på 73%. Det är uppenbart att man med en sådan träffprocent inte kan nå topplaceringar.

Oberoende hur fort man åker, eller hur snabbt man skjuter så når man inte prispallen, ja inte ens topp-tio med en sådan skytteprocent.

Det här är något som känns väldigt oroväckande med tanke på resten av VM. Det dåliga skyttet gäller hela laget. Ingen har lyckats prestera på acceptabel nivå. Något måste ha gått snett men vad och kan man åtgärda det under pågående VM?

Läs också