Hoppa till huvudinnehåll

Osäkert om Öjbergets slalombacke alls öppnar i vinter: ”Vi borde bättre utnyttja de köldknäppar som kommer”

Man i vinterjacka och röd mössa tittar in i kameran. I bakgrunden en snöfattig slalombacke.
Mikael Nylund, ordförande för Vasa Skidklubb. Man i vinterjacka och röd mössa tittar in i kameran. I bakgrunden en snöfattig slalombacke. Bild: Yle/Markus Bergfors Öjberget,Vasa,Sundom,mikael nylund

Vasa stad jobbar för att kunna öppna en av Öjbergets tre backar innan sportlovet. Lyckas man inte kan det vara kört för den här vintern. Vasa Skidklubbs ordförande Mikael Nylund säger att kanonerna borde vara igång så fort det blir lite kallare.

Det är en vecka till sportlov och det är bara B-backen vid Öjbergets skidcentrum i Sundom som har snö. De två andra är helt bara.

– I A-backen är det bättre att ta på joggingskorna. I B-backen har vi riktigt bra med snö, det är bara på ett litet ställe där uppe som vi skulle behöva få lite mer, säger Mikael Nylund.

Mika Lehtonen, chef för Vasa stads idrottsverksamhet, svarar med en suck då Yle Österbotten ringer upp för att fråga om backarna ska kunna öppna till sportlovet.

- Jag talade just med de som sköter backarna och det är ännu öppet om vi alls kan öppna den här säsongen. Jag ska på fredag åka ut och kolla läget och då bestämmer vi hur det blir. Går allt som på Strömsö och vädret tillåter att vi har igång kanonerna kan vi öppna om en vecka. Men Strömsö verkar väldigt långt borta just nu, säger Lehtonen.

- Lyckas vi inte den här gången lutar det åt att det inte lönar sig att öppna alls den här säsongen.

Problem för skidklubben

Det här skapar mycket problem för skidklubben, både nu och för framtiden.

– Vi har en massa barn och ungdomar som förstås vill träna på hemmaplan. Nu får vi söka oss till de backar som har öppet och träna där. Det blir tidsmässigt jobbigt för familjerna och tränarna och det går till och med åt mer pengar i föreningen än om vi skulle ha öppet, säger Nylund.

Förutom att det blir högre kostnader minskar också intäkterna när skidklubbens café, skiduthyrning och skidskolor inte heller kan hålla öppet.

– Vi har försökt hålla caféet öppet några veckoslut och fått in småslantar, men vi talar om fickpengar om vi jämför med det som går ut. Så det är nog problem, verkligen.

Nyrekryteringen av medlemmar bland yngre barn har inte heller kommit igång, berättar Nylund.

– Och jag vet av erfarenhet att när det kommer en trög säsong på Öjberget går det flera år innan vi är tillbaka i det normala igen. Så att vi får nya grupper bland våra minsta.

Andra backar har kunnat öppna

Öjberget har i år fått fler snökanoner, men det ska vara tillräckligt kallt för att kunna ha igång dem. Nylund säger att man vid Öjberget borde bli bättre på att ta tillvara de köldknäppar som kommer.

– Varje timme som det är kallt borde tas till vara.

Nylund påpekar att andra backar i landet lyckas öppna trots det milda vädret.

– Vid skidcenter i Helsingfors har man redan 100 skiddagar den här säsongen och de är också belägna vid kusten och ännu 400 km söderut. Så det finns nog lösningar, säger Nylund.

Också övriga backar i Österbotten, som Vörå skidcentrum och Bötombergen i Kristinestad, har kunnat ha öppet den här vintern.

Mika Lehtonen säger att det är många faktorer som påverkar när man kan ha igång kanonerna.

På frågan hur mycket pengar Vasa stad förlorar på att backarna är stängda kan Lehtonen inte uppge någon exakt siffra. Men ett inkomstbortfall blir det.

- Ett bra år har vi i runda siffror kunnat få in 40-50 000 euro tack vare skidkorten.

Trots utmaningarna den här säsongen ser Mikael Nylund hoppfullt på framtiden.

– Det finns hopp i föreningen och sådana här vintrar har det varit tidigare också under min närmare 40 år aktiva bana i Vasa skidklubb.