Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsoffensiven i Idlib fortsätter – sjukhus bombas och flyende civila fryser ihjäl

En flykting omgiven av möbler och mattor sitter på flaket på en lastbil norr om Aleppo.
Hundratusentals flyktingar är fångade i rebellenklaven Idlib En flykting omgiven av möbler och mattor sitter på flaket på en lastbil norr om Aleppo. Bild: AFP / Lehtikuva Syriska inbördeskriget,Syrien,Idlib

Den humanitära krisen i rebellenklaven Idlib i Syrien fördjupas för varje dag som går. Regeringsstyrkorna offensiv fortsätter och hundratusentals civila flyr undan striderna.

Under veckoslutet har regimens styrkor med stöd från ryskt stridsflyg intagit tiotals orter nordväst om Aleppo.

Enligt den syriska militären har över 650 rebeller dödats i striderna utanför Aleppo.

Samtidigt växer spänningarna mellan den syriska regimen och Turkiet.

Den turkiska militären har skickat tusentals soldater till Idlib för att förstärka sina observationsposter i enklaven och artilleridueller mellan turkiska och syriska styrkor har krävt tiotals soldaters liv.

Turkiet har hotat ingripa militärt om inte den syriska regimen backar, men president Bashar al-Assads regim verkar inte vara villig till eftergifter.

ett turkiskt raketbatteri öppnar eld mot syriska regeringsstyrkor i Idlibenklaven
Ett turkiskt raketbatteri öppnar eld mot syriska regeringsstyrkor i Idlibenklaven ett turkiskt raketbatteri öppnar eld mot syriska regeringsstyrkor i Idlibenklaven Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet

Turkiet och Ryssland, som är al-Assads viktigaste allierade, inledde nya förhandlingar om läget i Idlib på måndagen. Men det är oklart om det finns utrymme för en kompromiss som kunde få slut på striderna.

Fryser ihjäl på vägarna

Nu har rebellerna förlorat sitt fotfäste väster om Aleppo, och den rebellkontrollerade Idlibenklaven krymper snabbt.

Offensiven har skapat en massiv flyktingvåg mitt i den hårda syriska vintern.

Striderna har drivit mer än 800 000 människor på flykt, uppger FN. Samtidigt har flygräder och artillerield förstört tiotals sjukhus i Idlibenklaven.

– Den kris vi går igenom nu är den absolut värsta hittills, det är både ett enormt antal flyktingar och bombkampanjerna saknar motstycke, säger läkaren Tarraf al-Tarraf som arbetat på olika sjukhus i Idlib sen 2013 till Sveriges Radio.

Flyktingarna tvingas ut på vägarna i snöfall och minusgrader. Många barn rapporteras ha frusit ihjäl eller fått frostskador i del kalla vädret.

Sönderbombade byggnader i staden Kafranbel i södra Idlib
Regeringsstyrkornas offensiv har ödelagt tiotals städer och byar i Idlib Sönderbombade byggnader i staden Kafranbel i södra Idlib Bild: AFP / Lehtikuva Idlib,Syriska inbördeskriget,Syrien

Över tre miljoner civila befinner sig i Idlib, många av dem är flyktingar från andra delar av Syrien. Rebellenklaven har i praktiken blivit en fälla för flyktingarna.

Turkiet har stängt sin gräns samtidigt som hotet från den syriska militären driver civilbefolkningen på flykt mot samma gräns.

Jihadister och rebeller

Idlib borde enligt ett avtal från 2018 i princip vara en så kallad nedtrappningszon och skyddat av en vapenvila.

Tanken var att Ryssland skulle garantera att regeringsstyrkorna respekterar vapenvilan medan Turkiet ser till att rebellstyrkorna gör det samma.

Det stora problemet med avtalet var att det inte gäller terroristgrupper.

När jihadiströrelsen Hay'at Tahrir al-Sham i januari 2019 tog kontrollen över merparten av Idlib ansåg Assadregimen och Ryssland sig ha fria händer att inledda storskaliga attacker mot enklaven.

Tahrir al-Sham har rötter i al-Qaida och är utan tvivel en extremiströrelse. Men offensiven har inte tagit någon hänsyn till civilbefolkningen i Idlib och regeringsstyrkorna har också angripit en rad mer sekulära rebellstyrkor.

Turkiet stöder rebellerna i Idlib både direkt och indirekt och kräver att regeringsstyrkorna drar sig tillbaka.

Om Idlib faller kommer det att skapa en ny syrisk massflykt till Turkiet som redan i dag tagit emot över tre miljoner syriska flyktingar.

Regimen säkrade Aleppo

Återerövringen av området kring Aleppo kommer efter att regeringsstyrkorna tog kontrollen över den viktiga landsvägen mellan Damaskus och Aleppo.

Striderna kring landsvägen har pågått i veckor och återerövringen stärker al-Assads ställning ytterligare.

På måndagen meddelade den syriska regimen att Aleppos flygplats nu kommer att återöppnas.

Rebellerna har nu trängts in i ett allt smalare område längs den turkiska gränsen tillsammans med hundratusentals flyktingar.

Källor: AFP, Reuters, AP