Hoppa till huvudinnehåll

Slarvigt TPS åkte på ny förlust – tung kritik från tränaren: ”Inte det lag jag ville se”

Henrik Larsson i TPS
Henrik Larsson hade ingen rolig kväll i försvaret mot HPK. Henrik Larsson i TPS Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press ishockey,Henrik Larsson,TPS (ishockey herrar)

Slutspelsplatsen börjar snart glida TPS ur händerna. I kväll förlorade laget med 1–3 mot HPK och avståndet upp till strecket är fortsättningsvis tolv poäng. I KHL hade Jokerit lekstuga med konferensfyran Dynamo Moskva.

I helgen gick TPS på två ytterst tunga förluster mot Ässät och tappade samtidigt mark i kampen om en plats i slutspelet. Chans till en snabb revansch fanns i kväll mot HPK men Åbolaget lyckades inte bryta den den negativa trenden.

TPS-spelarna gjorde det svårt för sig själva i matchen och bjöd HPK på matchens två första mål. I slutet av den första perioden tappade backen Henrik Larsson pucken vid blålinjen och Janne Tavi fick ett friläge som ledde till 1–0 för HPK.

Några minuter in i den andra perioden fick Larsson inte ordning på pucken efter en passning från Tony Sund. HPK fick en gratischans och Joona Monto prickade in 2–0.

– Målsättningen var att försvara bra men det lyckades vi inte med. HPK var bättre på alla områden. Tyvärr verkar det som att den del spelare har tappat tron och inte kommit över helgens besvikelser.

– Det är inte acceptabelt även om det är mänskligt. Det här var inte det lag jag ville se, säger tränaren Marko Virtanen på presskonferensen efter matchen.

Efter två lätta mål bjöd HPK på riktigt klapp-klapp-spel vid lagets tredje fullträff. I numerärt överläge spelade HPK ut hela sitt register och yttern Filip Krivosik tryckte in 3–0.

I slutet av matchen fick TPS in ett tröstmål genom Juuso Pärssinen men närmare än 1–3 kom laget inte.

– Målet i första perioden gav extra energi. I andra perioden var vi riktigt bra och i sista gjorde vi vårt jobb och såg till att TPS inte fick speciellt många chanser, säger HPK-tränaren Antti Pennanen.

Första nollan för Antti Niemi

Jokerit hade lekstuga när konferensfyran Dynamo Moskva kom på besök till Helsingfors. Jokerit gick upp i en 2–0-ledning i den första perioden och i den andra akten tryckte man på gasen ytterligare och avgjorde matchen.

Jesse Joensuu, Nicklas Jensen och Mikko Lehtonen såg till att Jokerit gick upp i en 5–0-ledning under några minuter i mitten av perioden.

Dynamo var aldrig i närheten att rubba Jokerit som också dödade ett numerärt underläge i fem minuter i den sista perioden. Antti Niemi höll nollan för första gången då Jokerit vann med 5–0.

– Det var en lugn och bra insats. Vi var effektiva och smarta i vårt eget spel. Jag är också glad över att Antti Niemi fick en seger och en nolla. Vårt försvarsspel blir hela tiden bättre, säger Jokerits tränare Lauri Marjamäki till Viasat.

Resultat, ishockeyligan:

TPS – HPK 1–3
18.10 0–1 Janne Tavi bp
27.42 0–2 Joona Monto (Janne Tavi)
32.43 0–3 Filip Krivosik (Cody Kunyk, Philippe Cornet) pp
58.28 1–3 Juuso Pärssinen bp

KHL:

Jokerit – Dynamo Moskva 5–0
11.45 1–0 Saku Mäenalanen (Mikko Lehtonen, Henrik Haapala)
19.56 2–0 Henrik Haapala (Nicklas Jensen, Mikko Lehtonen) pp
26.03 3–0 Jesse Joensuu (Peter Regin, Veli-Matti Savinainen)
30.50 4–0 Nicklas Jensen (Antti Pihlström, Mikko Lehtonen)
32.46 5–0 Mikko Lehtonen (Henrik Haapala, Nicklas Jensen) pp

Läs också