Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en medaljdröm krossad efter för dåligt skytte – Kaisa Mäkäräinen långt efter i distansloppet

Kaisa Mäkäräinen vid vallen.
Kaisa Mäkäräinen får det inte att stämma i Anterselva. Kaisa Mäkäräinen vid vallen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Visan är på tok för bekant. Kaisa Mäkäräinens skytte fungerade inte, hon var rejält distanserad och besviken efter målgången. "Min känsla går hand i hand med resultaten", säger hon efter en till miss i skidskytte-VM.

Efter en tung första helg i skidskytte-VM jagade Kaisa Mäkäräinen sin första tätplacering i mästerskapet i dagens distanslopp.

Trendbrottet uteblev.

Mäkäräinen hade inget att säga till om i distansen i Anterselva. Än en gång var det skyttet som stoppade finländskans planer på en insats att skriva hem om.

Hon missade totalt fem skott – två i liggande och tre i stående – i tävlingen. Med tanke på att varje bom i distansloppet adderar en minut till tiden var fem straffminuter på tok för mycket. Det spelade ingen roll att Mäkäräinen var bland de allra snabbaste i spåret.

– En kort sammanfattning är att jag åker bra och skjuter för dåligt. Det kändes knepigt i det första stående, men de tre övriga hade jag kontroll på. Jag kan inte säga vilka fel jag gjorde när jag missade ett skott varje gång, säger Mäkäräinen till Yle.

– Det blev för många bommar. Kaisa hade liknande missar i båda sina liggande skytten. Det var nog hennes egna misstag, hon kan inte skylla på förhållandena, säger landslagstränaren Juha Papinsaari.

Två raka mästerskap utan medalj

Efter tre individuella tävlingar i VM har Mäkäräinen en tam resultatrad. Efter 40:e plats i sprinten och 22:a plats i jaktstarten blev det en 21:a plats i dagens tävling.

Det betyder att Mäkäräinen har exakt ett lopp på sig för att sätta plåster på såren och rädda ett till mästerskap som håller på att gå sämre än förväntat.

Både från OS i Pyeongchang 2018 och VM i Östersund 2019 åkte Mäkäräinen hem med en placering runt tiostrecket som bästa insats.

I söndagens masstart är det rädda det som räddas kan som är mantrat. Före det ska hon också köra i damstafetten eller i singelmixstafetten.

– Publiken är grym och det ger massa energi, men min känsla går hand i hand med resultaten, säger en besviken Mäkäräinen.

– Jag måste först och främst kolla läget efter dagens tävling så att jag får starta i masstarten.

Hur ser du på ditt VM så här långt?

– Åkningen går bra och där har förberedelserna lyckats. Skyttet är i linje med resten av vintern. Min nivå har inte sjunkit just den här veckan. Vi måste titta på hela säsongen och allt jag har gjort.

Eder bommade bort sig direkt

Det positiva för 37-åringen är att hon har klarat sig väl i masstarten flera gånger förut. I tre VM har hon tagit sin enda medalj i mästerskapet på sista distansen. Dessutom kom säsongens enda pallplats – segern i Oberhof – i masstarten.

Om Mäkäräinen hade det jobbigt på skjutvallen var Mari Eders insats ännu sämre. Eder bommade fyra av fem skott i det första skyttet och då var hennes dag förstörd.

Eder missade sammanlagt åtta skott och kan nu blicka tillbaka på ett VM som gick uruselt. Hon sköt bedrövligt i sprinten, missade jaktstarten och var långt efter i distansen.

Suvi Minkkinen sköt bäst av finländskorna, men hennes åkfart är inte så hög och hon landade på en 39:e plats.

– Som lag har vi inte imponerat på vallen. Tidigare har det varit större problem i skidspåret, men nu är det nästan tvärtom, säger Mäkäräinen.

Andra VM-guldet för Wierer

Guldkampen blev ett drama mellan italienskan Dorothea Wierer och tyskan Vanessa Hinz. Wierers spurtvarv räckte för att säkra andra raka VM-guldet.

Wierer missade två skott och Hinz hade en bom, men italienskan tog hem sekundstriden. Wierer slog Hinz med 2,2 sekunder och tog sitt tredje VM-guld i karriären.

Hinz var alltså bara ett par sekunder från guldet, men tog åtminstone sin första mästerskapsmedalj. Norskan Marte Olsbu Röiseland, som missade två skott, tog bronset.

Skidskytte-VM, distans:

1) Dorothea Wierer, Italien 43.07,7 (2)
2) Vanessa Hinz, Tyskland + 2,2 (1)
3) Marte Olsbu Röiseland, Norge + 15,8 (2)
4) Hanna Öberg, Sverige + 38,7 (2)
5) Franziska Preuss, Tyskland + 1.03,4 (2)
6) Monika Hojnisz-Starega, Polen + 1.10,1 (2)
---
21) Kaisa Mäkäräinen, Finland + 3.07,4 (5)
39) Suvi Minkkinen, Finland + 4.29,4 (2)
67) Mari Eder, Finland + 7.05,0 (8)

Läs också