Hoppa till huvudinnehåll

Distanslopp i skidskytte-VM – tredje chansen för Kaisa Mäkäräinen att kämpa om medalj

Distansloppet är den tredje individuella starten i skidskytte-VM. För Kaisa Mäkäräinen börjar det bli bråttom att få ordning på skyttet om hon vill knipa en medalj i årets VM.

Guld

Hanna Öberg är regerande världsmästare och OS-guldmedaljör. Hennes säkra skytte brukar föra henne högt upp i resultatlistorna i tävlingar med fyra skytten. Öberg är favorit att vinna distansguld även den här gången. Vinner hon guld är hon den enda som vunnit tre stortävlingar på raken i distans samt den tredje som lyckats försvara VM-titeln.

Silver

Dorothea Wierer tog guld i jaktstarten. Hurdan urladdning var det för Wierer? Om hon lyckats samla sig efter succén så är hon farlig också i distansloppet. Snabbt och säkert skytte är hennes trumfkort. Dessutom har hon ett otroligt stöd av hemmapubliken.

Brons

Tiril Eckhoff misslyckades grovt i sprinten och förstörde samtidigt sina chanser i jaktstarten. Men Eckhoff är garanterat sugen på revansch i distansloppet. Hon har visat sin kapacitet och kan även med en bom vara med i guldstriden.

Svart häst

Den här gången går det inte att lyfta fram en svart häst utan det blir tre. Justine Braisaz och Anais Bescond är båda redo att ta plats på prispallen. Lyckas fransyskorna i sitt skytte kan de till och med utmana Öberg. Det samma gäller för Denise Herrmann som vann distansloppet i Pokljuka före VM.

För Kaisa Mäkäräinen gäller det att få ordning på skyttet. Distansloppet är brutalt med tanke på bommar. Missar Mäkäräinen mer än ett skott betyder det att hon inte når en pallplacering. Hoppas att man inom det finska laget under vilodagen har hittat en lösning till skytteproblemen som hela laget har dragits med.

Förutom Mäkäräinen åker Mari Eder och Suvi Minkkinen i distansloppet. Eder var ju fyra i VM 2017. Kan hon göra något liknande den här gången?

Distans damer klockan 15.00 i TV2 och på Arenan.

Läs också