Hoppa till huvudinnehåll

Klimatoro och klimatmotstånd är aktuella ämnen vid Åbo Akademi – ny klimatkurs leds av studenter

Ellen Wilenius, Julia Nummenmaa och Catharina Walldén sitter på en bänk
Ellen Wilenius, Julia Nummenmaa och Catharina Walldén tror att de själva kommer ha stor nytta av kursen som framtida psykologer. Ellen Wilenius, Julia Nummenmaa och Catharina Walldén sitter på en bänk Bild: Isabel Nordberg /Yle Åbo Akademi,Ellen Wilenius

På våren ska en studentledd kurs starta på Åbo Akademi. Psykologistuderandena Julia Nummenmaa, Catharina Walldén och Ellen Wilenius kommer fungera som kurskoordinatorer till kursen.

När de tre studenterna fick höra om möjligheten att planera och handleda en hel kurs tog de direkt vara på chansen.

Idén om en studentledd kurs kom från före detta psykologistuderande, Sarah Klingstedt. Klingstedt skrev sin pro-gradu avhandling om Centrum för miljö-och utvecklingsfrågor vid Uppsala universitet. Där märkte hon att studenterna hade en central roll i kursplaneringen och fick delta i att ordna föreläsningar.

Arken vid Åbo Akademi
Kursen är öppen för alla studerande på både Åbo Akademi och Åbo universitet. Arken vid Åbo Akademi Bild: YLE/Johan Nordström arken

Klimatfrågan är ett högaktuellt ämne och koordinatorerna menar att det finns väldigt många sätt att analysera klimatfrågor ur psykologiskt perspektiv.

Tanken med kursen är att diskutera hur psykologin kan spela en betydande roll i klimatförändringen. Exempelvis gällande hur individer och grupper anpassar sig till klimatförändringen och hurudana reaktioner den kan väcka hos individer.

De olika ämnena presenteras av gästföreläsare med expertis inom klimat och psykologi.

Klimatoro kan vara bra för klimatförändringen

De tre koordinatorerna ser mest framemot föreläsningar om ämnet klimatångest.

De förklarar ångesten som en känsla som kan uppstå då man inser hur klimatförändringen kan påverka vår framtid. Ändå finns de både goda och dåliga sidor med att uppleva klimatångest.

– Jag tror att klimatångest kan vara drivande eftersom det kan leda till att man vill göra något åt saken, men å andra sidan kan ångesten också vara svår om att den blir så förlamande att man tappar kontroll, förklarar Ellen Wilenius.

Catharina Walldén förklarar att man ofta inom psykologin använder sig av psykoedukation. Psykoedukation är att man berättar om hur saker och ting fungerar och vad tankar och känslor beror på och bottnar sig i.

Hon menar att man kunde applicera metoden på klimatförändringen för att göra gott för klimatet.

– Jag tänker att det är lite samma gällande klimatförändringen, om man förstår vad den beror på och hur man kan motverka den. Då kanske man får en upplevelse av agens så att man själv också tycker att man kan påverka klimatet, menar Walldén.

Ellen Wilenius, Julia Nummenmaa och Catharina Walldén sitter på en bänk utanför Arken
Wilenius, Nummenmaa och Walldén ser själva framemot att delta i föreläsningarna för att lära sig mera om klimatförändringen. Ellen Wilenius, Julia Nummenmaa och Catharina Walldén sitter på en bänk utanför Arken Bild: Isabel Nordberg /Yle Åbo Akademi,Ellen Wilenius

Kursen går på engelska och är öppen för alla studerande vid Åbo Akademi och Åbo universitet. Kurskoordinatorerna vill att så många som möjligt ska kunna delta.

– Vi tycker att det här ett så viktigt ämne och därför ska den vara öppen för alla, även om man inte kan gå kursen får man ändå jättegärna komma och lyssna på föreläsningar, förklarar Ellen Wilenius.

Läs också