Hoppa till huvudinnehåll

”Måste vara ett skämt” – Iivo Niskanen röt till och Fis lät finländarna byta ”hotell” efter att landslaget hamnat i en militärförläggning

Iivo Niskanen.
Allt har inte gått som smort för Iivo Niskanen och finländarna i Åre. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Den skandinaviska skidtouren har anlänt till Åre och arrangörerna har mötts av häftig kritik. Flera vallateam gick i strejk – och Iivo Niskanen tvingade Fis att skärpa sig. Förbundet hade nämligen placerat de finska åkarna bland beväringar.

– Det här måste vara ett skämt, skriver Iivo Niskanen i sin Instagram-story och taggar det internationella skidförbundet Fis.

På videon: en rundgång i det finländska landslagets inkvarteringsutrymmen i Åre, där Ski Touren i dag fortsätter med sprintar. Problemet? Att det är en militärförläggning.

– Hela landslaget, också servicepersonalen, skulle bo där. 30 pers och två toaletter, berättar Niskanen för norska NRK.

Enligt Niskanen tog problemen inte slut där. Det bor nämligen också beväringar i förläggningen.

– Att äta tillsammans med en massa soldater är inte det hälsosammaste sättet att förbereda sig för en tävling, säger Niskanen och syftar på risken att smittas av exempelvis en förkylning.

"Slösad tid"

Men Fis reagerade direkt. Förbundschefen Pierre Migney berättar att ”hotellet” inte uppfyllde några som helst krav.

– Det här är oacceptabelt, säger han och föser över allt ansvar på de lokala arrangörernas axlar.

Enligt NRK bor de norska, svenska och brittiska landslagen på lyxhotell på orten. Niskanen berättade också senare för Yle att skidförbundet tagit tag i saken.

– Jag var inte själv stressad, men det var bra att tjejerna tvingade mig att hitta nya rum åt oss. Visst var det här bortslösad tid. Men det kan man inte rå på. Nu får vi bara vänta och se, berättade han sent på kvällen då landslagsåkarna väntade på att deras nya rum på ett ordentligt hotell skulle bli klara.

Det var meningen att serviceteamet skulle hålla till i militärförläggningens källare. Något som landslaget också vägrade acceptera. Det var de inte heller ensamma om.

Flera andra mindre landslags serviceteam tvingades också in i undermåliga lokaler, rapporterar Aftonbladet. Flera vallateam meddelade bestämt att de vägrar arbeta där.

Bland andra Polens och Tjeckiens landslag fick ändå nöja sig med att stanna i ett garage.

– Vi jobbar fortfarande på det. Det första vi gör är att installera ett ventilationssystem. Sen har vi ett par baracker på som de kan använda. Italiens lag är redan där. Vi försöker finna lösningar för alla lag men några av dem kommer att få vara i garaget. Vi visste att det skulle bli en utmaning här men inte ett så stort problem, säger Mignerey till tidningen.

Finalpasset i Åre kör igång klockan 17.10 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Källor: Yle Urheilu, NRK, Aftonbladet