Hoppa till huvudinnehåll

Nederländsk domstol: Ryssland ska betala tidigare Yukosägare 50 miljarder dollar

Oljebolagets Yukos varumärke på en vägg i bakgrunden syns ett kyrktorn
Skadeståndskraven gäller förluster från uppspjälkningen av oljejätten Yukos Oljebolagets Yukos varumärke på en vägg i bakgrunden syns ett kyrktorn Bild: AFP / Lehtikuva Yukos,Permanenta skiljedomstolen,Ryssland

En appellationsdomstol i Nederländerna har beslutat att den ryska staten ska betala 50 miljarder dollar till en grupp delägare i det numera uppspjälkta oljebolaget Yukos.

Det betyder att domstolen upphävde en tidigare dom från en lägre rättsinstans som förkastade aktieägarnas krav.

Men dagens dom är inte slutet på den komplicerade processen. Ryssland har redan meddelat att domen kommer att överklagas till Nederländernas högsta domstol.

Yukos Oil gick i konkurs 2006 efter att bolagets tidigare ägare Michail Chodorkovskij råkat i konflikt med Rysslands president Vladimir Putin och fängslats för ekonomisk brottslighet 2003.

Skatteskulder

Den ryska staten krävde sedan att Yukos betalar ofantliga skatteskulder. Processen slutade med att Yukos ansökte om konkurs.

Merparten av Yukos svaldes sedan av det statsägda ryska oljebolaget Rosneft.

En grupp storägare i Yukos har i åratal försökt få ersättningar för sina förluster från Yukoshärvan.

Chodorkovskij själv deltar inte i rättsprocessen.

2014 dömde Permanenta skiljedomstolen i Haag (PCA) att Ryssland tvingat Yukos i konkurs genom överdrivna skattekrav och sedan sålt delarna av oljejätten till statsägda bolag.

Skiljedomstolen beslutade att aktieägargruppen hade rätt till 50 miljarder dollar i ersättningar från den ryska staten. Ersättningen är den största som domstolen någonsin beslutat om.

PCA är en internationell domstol som med uppgift att försöka lösa internationella tvistefrågor.

Oklart om avtal

Skiljedomstolen grundade sin dom på ett internationellt avtal om energitillgångar (ECT) som skyddar internationella investeringar i energiprojekt.

Två år senare hävde en nederländsk domstol PCA:s dom med hänvisning till skiljedomstolen inte hade mandat att döma i frågan.

Domstolen slog fast att Ryssland visserligen hade undertecknat avtalet om energitillgångar, men att landet inte hade ratificerat det.

Nu beslutade appellationsdomstolen att Ryssland trots det var bundet av energiavtalet.

– När Ryssland undertecknade ECT hade landet en plikt att provisoriskt följa det så länge som avtalet inte var i konflikt med rysk lag. Enligt den här domstolen fanns ingen sådan konflikt, skriver appellationsdomstolen i sitt domslut.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes