Hoppa till huvudinnehåll

På IB-gymnasiet i Åbo är det en självklarhet att alla talar engelska - "först var det lite av en chock, men nu går det bra"

Elever vid Turun normaalikoulu sitter i en soffa med en grann gul vägg bakom.
Från vänster Frida Tollander, Alia Hiukka Serra, Alina Wikström, Walter Geust och Vincent Vainio. Alla går i IB-gymnasiet i Åbo. Elever vid Turun normaalikoulu sitter i en soffa med en grann gul vägg bakom. Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu,gymnasieelever

Frida Tollander är 16 år och studerar vid en av Åbos mest internationella skolor, IB-gymnasiet i Kråkkärret. Då hon efter nian valde att göra gymnasiestudier på ett nytt språk blev en del vänner fundersamma.

- Mina gamla kompisar tycker ibland synd om mig då de vet att allt går på engelska här. Men det är inte så jobbigt som de får det att låta. Jag brukar säga: Chill … jag klarar mig!

Själv är hon riktigt nöjd efter ett drygt halvår i den nya skolmiljön och tycker att studierna hittills har varit både spännande och roliga.

Åbos IB-gymnasium är ett av Finlands sjutton IB-gymnasier där undervisningsspråket är engelska. Skolan är belägen i Turun Normaalikoulu och en del av eleverna går i intilliggande Turku International School där många har utländsk bakgrund. Under en vanlig skoldag hörs det därför ett surr av flera olika språk, främst ändå engelska och finska.

En röd tegelbyggnad.
IB-gymnasiet finns i Turun Normaalikoulu i Kråkkärret. En röd tegelbyggnad. Bild: Marie Söderman/Yle Kråkkärret,stadsdelar,Åbo,Turun normaalikoulu

Den internationella atmosfären lockade också Alina Wikström, 16 år, som liksom Tollander började i IB-gymnasiet i höstas. Alina ville få omväxling efter nio år i skola med samma ansikten och hon ser fram emot att få avlägga en internationellt gångbar International Baccalaureate-examen (IB) om drygt två år.

- I början var skolan nästan lite av en chock och det var svårt att vänja sig vid alla nya termer, även om vi fick ha en ordbok med under prov. Men man vänjer sig ganska snabbt och nu känns det bra, säger Wikström.

Hela skolan har bara sju elever med finlandssvensk bakgrund.

Dags att ansöka

Nior kan söka till IB-gymnasium via Gemensam ansökan som i vår startar tisdagen den 18 februari 2020. IB-gymnasiet i Åbo har 134 platser, varav 33 är nybörjarplatser. Ungefär hälften av de sökande får en plats, på basis av inträdesprov och betyg.

- Eftersom det första året är ett förberedande år och den egentliga IB-utbildningen börjar andra året, hinner de studerande vänja sig vid engelskan. I tvåan har kunskaperna i engelska stärkts så mycket att studierna brukar löpa riktigt bra, säger rektor Jannika Sarimo.

en lärare
Jannika Sarimo är rektor vid IB-gymnasiet. en lärare Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu

Kompisar från olika delar av världen

Wikströms och Tollanders studiekompisar Alia Hiukka Serra, 17, och Vincent Vainio, 18, har vuxit upp i USA, respektive Kamerun och Nigeria. Som efternamnen antyder har både Vainio och Hiukka Serra kopplingar till Finland.

Föräldrarnas jobb fick dem att flytta till Finland som tonåringar.

Den internationella atmosfären i skolan är en självklarhet för både Hiukka Serra och Vainio och ingenting de egentligen tänker på.

- Mina vänner kommer från olika kulturer, det är så jag alltid har levt. Min bästa väns föräldrar i USA kommer från Skottland och hennes lillebror lekte med säckpipa hemma. En annan av mina gamla kompisar har spanska föräldrar, säger Hiukka Serra.

Skolelever sitter i soffor i skolan.
Utanför klassrummen finns gott om soffor och ställen där man kan koppla av och umgås. Skolan totalrenoverades för tre år sedan. Skolelever sitter i soffor i skolan. Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu

Vincent Vainio har i sin tur bott i olika länder i Afrika under sin barndom och talar engelska, franska, finska och igbo och en del lokala dialekter från Nigeria.

- För mig är det här som att komma hem. Jag har alltid gått i internationella skolor, jag har en internationell familj och här omkring talas 50 olika språk och dialekter. Du får möta olika kulturer utan att åka speciellt långt, jag tycker det är fantastiskt, säger Vainio.

Allas gemensamma språk - engelska

Ändå engelskan, hur fungerar den i praktiken? Enligt de unga blir engelskan aldrig en grej på IB-gymnasiet. Folk kommer från olika bakgrunder och det är fullständigt naturligt att vissa talar en bättre engelska, andra sämre.

- Det är inget man tänker på, det är bara så det är, förklarar Hiukka Serra.

Skolelever i skolan.
Klassrummen är moderna och ofta sitter man i grupper. Skolelever i skolan. Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu,kråkkärret

Men efter avklarad examen är engelskan stark. Walter Geust, 19 år, kommer ursprungligen från Falköping nära Göteborg och går nu sista året i IB-gymnasiet i Åbo. Han lockades av IB-linjen eftersom han har fått kämpa med finskan i Finland och för att en IB-examen öppnar dörren till Europa och världen.

- Min engelska har blivit mycket bättre, men i stället tycker jag att min svenska har rostat och också förändrats. Mina svenska vänner tycker att jag pratar så annorlunda då jag talar om "roskis" och "rådda", säger Geust och skrattar.

Den unga får ta mycket ansvar

Studierna vid IB-gymnasiet kräver ändå en hel del av de ungdomar som väljer IB.

- I början måste man helt enkelt lära sig att studera på ett nytt sätt, förklarar Tollander.

Medan den finlandssvenska grundskolan rätt ofta gick ut på att läraren berättade vad som ska göras och eleverna skrev, måste en IB-student jobba väldigt självständigt.

- Vi ska ta reda på saker själva och vi jobbar mycket i grupp. Jag har till exempel aldrig tidigare jobbat i grupp under en mattetimme. Man lär sig också att jobba med olika personligheter, säger Wikström.

Stafflier i en skola.
Utanför en av konstklasserna har eleverna ritat stilleben. Stafflier i en skola. Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu,kreativitet

En examen öppnar dörrar

Eftersom en IB-examen är lika i alla 150 länder som har IB-gymnasier är den ett trumfkort för den som vill ut i världen. Men längtan bort är kanske allra störst då man börjar på IB-linjen, berättar rektor Jannika Sarimo.

- Under det första året planerar många att fortsätta studierna vid ett universitet utomlands och visst är det många som gör det, till exempel vid Oxford eller i USA. Men vi brukar också lyfta fram möjligheten att åka på utbyte och sedan fortsätta studierna i Finland.

Ju längre tiden går inser många den krassa verkligheten att studier utomlands inte är gratis och att universiteten i Finland ändå håller hög kvalitet.

- En av våra tidigare studenter var otroligt nöjd med sina studier i biokemi i Åbo. Här kom hon genast med i ett viktigt forskningsprojekt och fick jobba i laboratorium. Det skulle knappast ha skett på motsvarande sätt vid ett stort universitet utomlands, säger Sarimo.

Turun normaalikoulu
Mitt bland höghusen i Kråkkärret finns Åbos mest internationella skolmiljö. Turun normaalikoulu Bild: Marie Söderman/Yle Åbo,Turun normaalikoulu
IB-gymnasiet ligger mitt i Kråkkärret vid Krööpilägatan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland