Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Mordet på Olof Palme kan vara närmare en lösning – tidigare åklagare: ''Rör sig knappast om en levande person''

Arkivbild på Olof Palme från år 1984
Olof Palme mördades för 34 år sedan. Arkivbild på Olof Palme från år 1984 Bild: EPA/TOBBE GUSTAVSSON SWEDEN OUT Olof Palme

Någon kommer att åtalas för Palmemordet före sommaren, eller så läggs utredningen ner, uppger Palmeåklagaren Krister Petersson i en intervju för SVT:s program Veckans brott. Han säger sig ha ''högintressanta spår''.

Sveriges statsminister Olof Palme mördades på öppen gata för 34 år sedan. Mordutredningen har under de senaste decennierna följt upp mängder av spår - förgäves.

Palmeåklagaren säger sig vara positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet på Palme och vem som är ansvarig för det, rapporterar SVT.

– Min målsättning är att presentera det under det första halvåret 2020. Jag är optimistisk. Vi har arbetat hårt och vi har spår vi tror mycket på, säger chefsåklagare Krister Petersson till SVT.

Enligt hans uppfattning har gruppen som arbetat med mordutredningen kommit närmare en lösning och han hoppas gruppens insatser kommer bära frukt.

Det är dock osannolikt att en levande person kommer att åtalas för mordet, enligt den före detta åklagaren Sven-Erik Alhem. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Jag kan svårligen tänka mig att åklagaren skulle ha agerat på detta sätt om någon skulle befinns sig i livet, säger Alhem i SVT:s program Aktuellt.

Olof Palme

  • Sven Olof Joachim Palme föddes 30.1.1927 i en högborgerlig och konservativ miljö på Östermalm i Stockholm. Fadern dog när Olof var sju år.
  • Valdes in i riksdagen 1958, utsågs till konsultativt statsråd 1963, kommunikationsminister 1965-1967 och utbildningsminister 1967-1969.
  • Skrev in sig i den socialdemokratiska studentklubben under sina juridikstudier i Stockholm. Studerade i USA 1947–48.
  • Engagerade sig under 1960-talet kraftigt mot USA:s politik i Vietnam.
  • Efterträdde 1969 Tage Erlander som partiordförande för socialdemokraterna och därmed också som statsminister. Ledde det socialdemokratiska partiet till sin död 1986.
  • Var Sveriges statsminister 1969–76 och från 1982 fram till sin död.
  • Var FN-medlare i striderna mellan Irak och Iran, och ordförande i en internationell kommission för nedrustnings- och säkerhetsfrågor (Palmekommissionen).
  • Visade stort intresse för internationella frågor. Kämpade för fred, mot kärnvapen och för utvecklingsbistånd. Sverige beslöt efter en folkomröstning 1980 att gradvis avveckla kärnkraften - en linje som socialdemokraterna stödde.
  • Bidrog till att det genomfördes omfattande arbetslivsreformer som gav anställda medbestämmande, 40 timmars arbetsvecka och pension vid 65 års ålder.
  • Var en framstående agitator, och en kontroversiell person som väckte starka känslor i alla riktningar - både nationellt och internationellt.

Åklagaren vet redan ifall åtal väcks

På frågan om huruvida åtal kommer väckas mot en misstänkt gärningsman är Petersson dock rätt så fåordig.

– Det kommer jag inte att säga men den tolkningen är fri.

Petersson konstaterar ändå att han själv sitter på svaret på frågan, men väljer att inte kommentera det ytterligare.

Palmegruppen består av Petersson och fyra utredare, och ifall förundersökningen läggs ned innebär det att gruppen upplöses.

Olof Palmes son Mårten Palme ställer sig försiktigt positiv till SVT:s uppgifter, men väntar på mer information innan han kommenterar desto mer.

– Det är glädjande att de tror att de har ny information, säger Mårten Palme till SVT.

Gärningsmannen kan vara död

Enligt uppgifter till Aftonbladet är misstankarna riktade mot en nu avliden person, vilket skulle innebära att inget åtal kommer väckas. Det ska handla om en man som redan tidigare förekommit i utredningen - en man som inte är Christer Pettersson.

Expressen rapporterar att det hållits förhör om den så kallade Skandiamannen under det senaste året. Enligt uppgifter till dem ska en person ha förhörts om Skandiamannen senast i januari.

Skandiamannen var anställd på försäkringsbolaget Skandia då Palme mördades, och har varit känd i utredningen sedan mordnatten. Tidskriften Filter avslöjade i maj 2018 att mannen pekats ut som Palmes mördare. Skandiamannen dog i juni 2000.

Ett spår ledde till dom i tingsrätten

I slutet av 80-talet häktades den 42-årige Christer Pettersson för mordet med hänvisning till vittnesmål. Tingsrätten dömde Pettersson till livstids fängelse efter en rättegång där domarna var oeniga.

Pettersson friades efter att domen överklagats till Svea hovrätt. Hovrätten menade att teknisk bevisning saknades och att utredningen inte kunnat visa att Pettersson skulle ha haft motiv att mörda Palme.

Här kan du läsa mer om fallet Christer Pettersson.

Källa: SVT, Aftonbladet, Expressen

Artikeln uppdaterades 18.2 2020 klockan 21 med styckena om Aftonbladet och Expressens uppgifter, samt med stycket om Skandiamannen. Rubriken uppdaterades med uppgiften att det osannolikt rör sig om en levande person, och styckena med den tidigare åklagarens kommentarer lades till kl. 23:10

Läs också