Hoppa till huvudinnehåll

Den milda vintern leder till att färre östnyländska barn firar sportlov i slalombacken: "Det känns hårt i kassan"

En snötäckt skidbacke med några personer som åker uppåt i en skidlyft.
Ivriga sportlovsfirare på väg upp på Kokonbacken på måndagen. Slalombackarna i regionen har haft färre besökare i år än vanligt. Det är det milda och ruskiga vintervädret som sätter käppar i hjulet (eller kottar under skidorna) för skidföretagarna. En snötäckt skidbacke med några personer som åker uppåt i en skidlyft. Bild: Yle / Mira Bäck Kokonniemi,slalom,Slalombacken,skidbackar,kokon slalombacke

Den milda vintern avskräcker slalomåkare från att ta sig ut i backen. Både Talma Ski i Sibbo och Kokon Sport i Borgå har haft färre kunder den här vintern, fastän man har snö i backarna.

- Normalt har vi mellan sex och åtta skidskolegrupper här på sportlovet och nu har vi inte fått ihop till en enda, säger företagaren Niklas Blomander vid Kokon Sport.

I mitten av januari måste skidanläggningen hålla stängt i cirka tre veckor, men nu är fyra backar öppna och täckta av över en halv meter snö.

- Där är så mycket snö att sådana här regniga dagar inte inverkar. Mer stör det att kunderna uteblir än att snön smälter, säger Blomander.

På måndagseftermiddagen är det ganska tomt i backarna. Det har regnat hela natten innan, och det duggregnar i perioder också under dagen.

- Här är för tillfället mellan 15 och 20 ungdomar som har vågat sig ut i regnskurarna, säger Blomander.

En snötäckt skidbacke med några enstaka personer som åker ner.
Få små skid- och snowboardåkare hade vågat sig ut i duggregnet på måndagen i Borgå. En snötäckt skidbacke med några enstaka personer som åker ner. Bild: Yle / Mira Bäck Kokonniemi,slalom,Slalombacken,skidbackar,kokon slalombacke

Han uppskattar att man normala vintrar brukar ha mellan 300 och 400 kunder per dag under sportlovet.

- Här är under 10 procent av kunderna som skulle kunna vara här, säger Blomander.

Företagets ekonomi påverkas kraftigt.

- Jämfört med fjolåret kommer försäljningen att sjunka med nästan 60 procent. Det känns hårt i kassan, säger Blomander.

Han tror att företaget kan ta sig igenom situationen, men det gäller att spara på allt som går.

Översvämning

Också slalombacken i Tallmo i Sibbo tar emot sportlovsfirare, men på måndagen var bara övningsbackarna öppna.

När stormen Dennis drog förbi på söndagen steg vattenytan i en närbelägen bäck och den nedre delen av de största backarna översvämmades.

För slalombacken i Tallmo har den våta och milda vintern främst betytt massor av arbete.

- Man måste hela tiden vara i beredskap, varje köldgrad vi får används för att göra snö. Den här tiden på året borde alla backar vara öppna och snökanonerna satta åt sidan, men den här vintern är det inte möjligt, säger Esa Pihlajaniemi som är vd för Talma ski.

Flera snökanoner står på en gul gräsmatta. I bakgrunden syns höghus.
Snökanonerna har fått jobba för fullt varje gång som det har varit minusgrader. De här finns vid Kokon skidcentrum. Flera snökanoner står på en gul gräsmatta. I bakgrunden syns höghus. Bild: Yle / Mira Bäck Kokonniemi,snökanoner

Både Pihlajaniemi och Blomander har märkt att antalet besökare beror mycket på vädret och på om det är en snörik vinter eller inte.

Man skulle kunna tro att en annars snöfattig vinter skulle locka skidåkare till de få ställen som har snö, men det verkar som om få känner till att backarna är vita även om naturen inte är det.

Längre säsong

Ekonomiskt sett har den milda vintern inte så stor betydelse, enligt Pihlajaniemi. Det är bara att skjuta upp planerade investeringar med ett år.

Den här vintern öppnade slalomcentret i Tallmo ungefär en månad tidigare än vanligt, redan den första november.

- Så det blir en längre säsong än vanligt men kvaliteten är inte den samma, säger Pihlajaniemi.

Slalombacke med åkare.
Slalombacken i Tallmo har haft en längre säsong än vanligt, men kunderna är färre. Arkivbild från 2018. Slalombacke med åkare. Bild: Yle/Lone Widestam slalom,utförsåkning,vintersport,Slalombacken,talma ski

Också i Tallmo har man haft färre slalomåkare än vanligt. Pihlajaniemi kan ännu inte spå hurdana besökarmängderna kommer att vara under sportlovet.

- Väderförhållandena, som varierar dag för dag, är det som styr, säger Pihlajaniemi.

Som det nu ser ut kommer det att vara plusgrader under största delen av sportlovet. Till veckoslutet har det lovats regn.

Läs också