Hoppa till huvudinnehåll

EU evakuerar sina medborgare från virusdrabbade Diamond Princess - Japan får kritik för sina karantänsbeslut

EU fattade på onsdag beslut om att hämta hem sina medborgare från kryssningsfartyget Diamond Princess. Hittills har japanska myndigheter bekräftat över 620 smittade ombord, och fått kritik för sina karantänsbeslut.

Det första flygplanet lyfte redan under onsdagen, efter EU-kommissionen hade fattat beslut om att stöda repatrieringen av medborgare från Japan. Det första flygplanet, med ett sjukvårdsteam ombord, lyfte från Italien och ett till sätter också kurs mot Japan under onsdagskvällen.

Det italienska sjukvårdsteamet ska utvärdera EU-medborgares hälsotillstånd ombord på Diamond Princess. Endast medborgare som testat negativt för COVID-19 och inte visar några symptom kommer att tillåtas ombord på returflyget till Europa.

Då de evakuerade anländer till Europa kommer de igen att försättas i karantän, som respektive medlemsstat själv ska arrangera.

Italien organiserar flygen för evakueringen, men EU deltar i kostnaderna. Hittills har EU bidragit (EU Civil Protection Mechanism) till repatrieringen av över 400 EU-medborgare från Kina, med flygplan som gjorts tillgängliga av Tyskland och Frankrike.

Evakueringar och portförbud

Flera hundra passagerare hade tidigare evakuerats bland annat till USA, Storbritannien, Hongkong och Australien. De evakuerade hålls i fortsatt i karantän i sina hemländer och till exempel USA har bekräftat minst 13 smittade bland de 300 amerikaner som evakuerades för några dagar sedan.

De flesta av de 621 smittade som påträffades ombord på Diamond Princess, har vårdats på japanska sjukhus eller evakuerats till sina hemländer. Myndigheterna har nu bekräftat betydligt fler smittade på Diamond Princess än i resten av världen sammanlagt (Kina inte medräknat).

Flera länder har portförbjudit passagerare från Diamond Princess, bland dem Hongkong och Sydkorea, där antalet smittade på onsdag nästan fördubblades till 51 infekterade.

Diamond Princess hade 3 700 passagerare och besättningsmän ombord då det försattes i karantän den 3 februari i Yokohama.
Diamond Princess hade 3 700 passagerare och besättningsmän ombord då det försattes i karantän den 3 februari i Yokohama. Diamond Princess hade 3 700 passagerare och besättningsmän ombord då det försattes i karantän den 3 februari i Yokohama. Bild: /All Over Press Diamond Princess,Japan

Diamond Princess försattes i karantän den 3 februari då fartyget anlöpte hamnen i Yokohama, efter besök bland annat i Hongkong.

- Jag är mycket ivrig att lämna fartyget, sade den lättade australiska turisten Vicki Presland då hon steg i land.

Det är oklart exakt hur många personer som fortfarande befinner sig ombord, men myndigheterna kommer att släppa i land alla passagerare som testar negativt och inte bär på viruset.

Besättningen ska ännu genomgå en förlängd period av karantän när alla passagerare har lämnat fartyget som seglar under brittisk flagga.

Japan avvisar kritik

Japanska hälsovårdsmyndigheter utreder fortfarande hur det var möjligt att över 540 av 3 700 passagerare och besättningsmän smittades så snabbt.

Hälsovårdsminister Katsunobu Kato försvarar Japans sätt att handlägga krisen, som har fått hård kritik både hemma och utomlands.

- Det har olyckligtvis förekommit många nya fall av infekterade, men vi har vidtagit alla tänkbara åtgärder, inklusive vård för insjuknade på sjukhus, försäkrar Kato.

Amerikanska medborgare sitter i en buss och tittar ut ut fönstret. Bussen har blå gardiner som passagerarna håller i. Utanför bussen syns en person med ett andningsskydd och vit rock.
USA evakuerade över 300 amerikaner från Diamond Princess under veckoslutet. Amerikanska medborgare sitter i en buss och tittar ut ut fönstret. Bussen har blå gardiner som passagerarna håller i. Utanför bussen syns en person med ett andningsskydd och vit rock. Bild: FRANCK ROBICHON/EPA coronavirus,Japan,USA,Coronavirusutbrott 2019-2020,Yokohama

Till exempel USA:s nationella folkhälsoorganisation CDC (Centers for Disease Control and Prevention) klagar över att Japan kanske lyckades förhindra en maximalt snabb spridning av viruset, men att det inte var tillräckligt.

- Vårt omdöme är att det inte var tillräckligt att man förhindrade individer att smitta varandra på fartyget, säger CDC i ett uttalande.

Japanska experter har varit kritiska mot att att passagerare inte isolerades i sina hytter förrän den 5 februari, två dagar efter att Diamond Princess sattes i karantän.

Passagerarna fick delta i fester, gemensamma middagar, frågesporter och andra evenemang även efter att man hade bekräftat smittade ombord.

En del experter säger nu att det kan vara riskfyllt att släppa folk i land, även om de har testat negativt.

Uppdaterad 19.2.2020 20:45: uppgiften om att EU evakuerar sina medborgare.

Källor: AFP, Reuters

Läs också