Hoppa till huvudinnehåll

Europas hetaste tonåring tog avstamp i Vasa – Tor Sparv om norska juvelen Håland: "Har en egenskap det inte finns för mycket av i fotbollsvärlden"

Erling Braut Håland firar mål i Borussia Dortmund.
Erling Braut Håland har varit sensationellt bra i Borussia Dortmund. Erling Braut Håland firar mål i Borussia Dortmund. Bild: All Over Press Erling Braut Håland

En hel fotbollsvärld pratar om Erling Braut Håland. Norrmannens resa till Europas mest omtalade 19-åring gick bland annat via Vasa. När han var 16–17 år gammal tänkte jag inte "oj, här är något exceptionellt", säger talangscouten Tor Sparv.

En idealisk förstatouch, tre rappa steg, en raket rakt upp i krysset med vänsterfoten.

Sen satt Erling Braut Håland där med benen i kors, Borussia Dortmund-supportrarnas galna glädje ringande i öronen och hela fotbollsvärldens strålkastarljus på sig när Champions League-slutspelet startade.

Tio mål i världens mest omsusade klubblagsturnering, elva mål på en månad i sitt nya klubblag och som pricken över i:et matchhjälte mot skrytbygget Paris Saint-Germain i tisdagens åttondelsfinal.

– Det finns inte så mycket att säga. Jag fattar inte det riktigt. Det är så jävla härligt, säger Håland till norsk tv.

Hoppa över Twitterpostning

Han är inte ensam om att försöka förstå utan att riktigt lyckas. Det är ingen som klarar av att greppa 19-åringens senaste halvår.

Håland-hajpen har vällt fram som en lavin genom Fotbollseuropa. Den senaste månaden har den bara ökat i styrka.

Pappa spelade i England

Vi återvänder till högsommarvärmen i Seinäjoki 2018. Det är den 19 juli och Finland ska möta Norge i gruppspelet i U19-EM på hemmaplan.

Christoffer Herberts, Yle Sportens kommentator i turneringen, drar sig till minnes.

– Det var väldigt mycket hajp runt Håland inför den där turneringen. Då pratades det allra mest om att Manchester City var intresserat av honom – troligen mest tack vare hans pappa.

Alf Inge Håland – tidigare spelare i flera engelska klubbar – är pappa till Erling Braut Håland. Sonen är född i Leeds och har sedan fått sin fotbollsfostran i de norska klubbarna Bryne och Molde.

Erling Braut Håland i Molde.
Håland slog igenom i Molde. Erling Braut Håland i Molde. Bild: EPA Erling Braut Håland

Under dåvarande Molde-tränaren Ole Gunnar Solskjär hade Håland fått chansen på allvar inför U19-EM. Talangscouten Tor Sparv satt på läktarna i Vasa och Seinäjoki och följde med kronjuvelen i det norska laget.

– Jag rapporterade till Fulham från turneringen och han var också etta på min lista. Han är fysisk, skapar ytor åt sig själv med sitt rörelsemönster och är snabb med tanke på sin storlek.

– Sen har han en egenskap som det inte finns för mycket av i fotbollsvärlden. Han har en medfödd talang att göra mål.

"Vi nollade Håland"

Finland stupade i slutsekunderna mot Norge. Norrmännen satte både kvitteringen och segermålet på stopptid och vann med 3–2.

– Men vi nollade åtminstone Håland, säger Finlands U21-förbundskapten Juha Malinen och skrattar.

Sommaren 2018 var Malinen förbundskapten för det finländska EM-laget.

– Jag kommer ihåg att det pratades mycket om honom. Han hade presterat i Molde och i förberedelserna märkte vi att Norges spelsystem var offensivt och gav honom stöd. Vi var förberedda och han fick inte många chanser. Alla kan stoppas.

När han var 16–17 år gammal tänkte jag inte "oj, här är något exceptionellt"― Talangscouten Tor Sparv

Dagen efter Hålands succé i Champions League konstaterar Malinen att det smakar ännu bättre att kunna säga det.

– Alla i fotbollsvärlden är väl överraskade. Det han har gjort i Dortmund är ofattbart. Men han har hela paketet. Han gillar utmaningar och är inte rädd för något.

– I både Österrike och Dortmund har han successivt slussats in i laget och fått chanser. Han är så stark mentalt att han tacklar allt och bara tar sin position i startelvan. Jag tycker att det är hans mest talande egenskap.

Satte rekord i U20-VM

Håland gjorde ett mål i U19-EM och kallades hem från turneringen inför Norges slutspelsmatch mot England. Där spelade Hålands lagkamrater hem en plats i U20-VM.

Erling Braut Håland i U20-VM.
Erling Braut Håland i U20-VM för mindre än ett år sen. Erling Braut Håland i U20-VM. Bild: imago images / Newspix/ All Over Press Erling Braut Håland

Den turneringen, som avgjordes förra våren, spelade också en betydande roll i bygget av superlöftet Erling Braut Håland. I den sista gruppspelsmatchen mot Honduras satte han nytt VM-rekord när han gjorde nio mål i 12–0-segern.

– Jag skulle gärna ha gjort alla tolv, men det blev nio och det är jag nöjd med, sa han efter matchen.

Några månader tidigare hade Håland flyttat till Salzburg. Många av de allra största klubbarna i Europa jagade honom, men hans val föll på den österrikiska giganten.

För drygt ett år sedan lämnade alltså den då 18-årige Håland norsk fotboll. Hans utveckling från den punkten är svår att begripa.

I österrikiska ligan fick han snålt om speltid förra våren, men i höstas började han göra mål på löpande band. Det stora genombrottet kom ändå i Champions League. Ett hattrick i debuten och totalt åtta mål på de fem första matcherna öppnar dörrar till de största klubbarna.

I januari nobbade Håland de engelska jättarna och skrev på ett långt kontrakt med Borussia Dortmund.

– Pappa lär ha fungerat som rådgivare. Han vet hur mycket som krävs i England och det här blev ett bra mellansteg. Om han hade gått till exempelvis Manchester City eller Tottenham hade han kanske inte fått spela lika mycket, säger Tor Sparv.

Finländska profilerna har inte utvecklats i samma takt

Om man backar bandet exakt nitton månader landar man i Seinäjoki och Finland–Norge i U19-EM.

Det sätter Hålands utveckling i perspektiv. Om man dessutom tittar på var det finländska EM-lagets mest omtalade namn är just nu, blir Hålands sensationella framfart ännu mer tydlig.

Den finländska juniorfotbollsspelaren Saku Ylätupa håller sig för huvudet.
Saku Ylätupas karriär har inte gått spikrakt uppåt. Den finländska juniorfotbollsspelaren Saku Ylätupa håller sig för huvudet. Bild: All Over Press fotboll,Saku Ylätupa,U19-Europamästerskapet i fotboll 2018

Saku Ylätupa har haft problem att få speltid i AIK, Timo Stavitski har inte hittat rätt i Frankrike och bland annat varit utlånad till RoPS och Jaakko Oksanen platsar inte i Brentford i engelska Championship.

– Om man tittar på det och sen jämför med Håland … Då blir hans framfart ännu mer speciell. I U19-EM märkte man vilken stjärna Håland var, men han var inte otroligt mycket bättre än Ylätupa. Där och då såg inte jag att han skulle bli en sån superstjärna. Han var inte klasser bättre än de andra, säger Herberts.

– I Italiens lag fanns Moise Kean med som inhoppare. När han kom in kände man "wow, här är en spelare som kan ändra vad som helst". Han verkade mognare än Håland.

I somras flyttade Kean från Juventus till Everton, men han har haft det tufft i Premier League.

Ödegård var på annan nivå

Just nu är Erling Braut Håland hetast i Fotbollseuropa. Han är en del av en norsk anfallsarsenal som ser väldigt giftig ut inför EM-playoffspelet i slutet av mars.

Utöver Håland finns Premier League-anfallaren Joshua King, turkiska ligans skytteligaledare Alexander Sörloth och Real Sociedads spelmotor Martin Ödegård.

Den sistnämnde värvades som väldigt ung av Real Madrid.

– Håland var inget jämfört med Ödegård i ung ålder. Jag var en av de första som upptäckte Martin och vi bjöd honom till Fulham via Brede Hangeland. Jag såg direkt att här finns något otroligt, säger Sparv.

– Hålands senaste halvår har varit extremt. Det är faktiskt ofattbart. Han är så ung – han är ju en junior fortfarande.

Kommer du ihåg när du såg honom första gången?

– Jag ser alla nordiska lag från U16-nivå. Jag har sett honom sen dess, men det var först i U19-EM som jag såg att han har möjligheter att bli en spelare av hög klass. När han var 16–17 år gammal tänkte jag inte "oj, här är något exceptionellt".

Martin Ödegård jublar.
Martin Ödegård har noterat fyra mål och fem framspelningar i La Liga. Martin Ödegård jublar. Bild: EPA Martin Ødegaard

Ödegård ägs fortfarande av Real Madrid och det är mycket möjligt att han inte blir utlånad igen efter den starka säsongen i Baskien. Och vem vet, snart kanske han bildar ett offensivt jättehot med en landsman i Real Madrid.

– Inför januarifönstret var Håland på allas önskelistor. Nu valde han Dortmund och fortsätter han att spela så här i en säsong är det Real Madrid och Barcelona som vill köpa honom. Och då blir han otroligt dyr, säger Sparv.

Rubriken ändrad kl. 18.12.

Läs också