Hoppa till huvudinnehåll

Gör ett sittunderlag av tovade bollar i ull

Tova bollar av ull i olika färger och sy ihop dem till ett sittunderlag som värmer skönt. Det finns också färdigtovade bollar att använda till olika inredningselement eller accessoarer.

Du kan även göra t.ex. grytunderlägg, mattor, kuddar, smycken eller väskhandtag av ullbollar.

många tovade bollar i ull sydda tätt intill varandra
Tovade bollar i ull sydda tätt bredvid varandra ger en härlig yta. många tovade bollar i ull sydda tätt intill varandra Bild: Lee Esselström /YLE sittunderlag,Tovning,Strömsö (tv-program)

Tova bollar själv för hand, med hjälp av en tesil eller i tvättmaskin med hjälp av strumpbyxor, om du inte vill köpa dem färdigtovade.

Så här kan du tova bollar

Allt du behöver är kardad ull, vatten som är lite varmare ljummet och såpa (t.ex. tallsåpa).

Ta lite ull och riv i små bitar så att fibrerna blandas när du rullar dem till en boll i handen eller lägger dem i en rund tesil.

Ruska tesilen i varmt vatten med lite tallsåpa så att ullen formas till en boll mot tesilens sidor. Ta ut bollen, krama vattnet ur den och fortsätt tova den hård genom att rulla den i händerna med lite såpa.

Skölj ur, krama och låt torka.

Tova bollar i tvättmaskin

Vill du tova i tvättmaskin så ta hjälp av ett par gamla strumpbyxor.

Riv ull och forma små bollar och lägg dem i strumpbyxorna och knyt om hårt på båda sidor om bollen. Gör många sådana efter varandra och tova sedan i maskin med lite tvättmedel på 40 grader.

Sedan klipper du bara upp strumpbyxan och får en hög med tovade bollar.

ett sittunderlag på en bgrygga vintertid
ett sittunderlag på en bgrygga vintertid Bild: Lee Esselström /YLE sittunderlag,Strömsö (tv-program),Tovning

Så här kan du göra ett sittunderlag

Sy ihop bollarna med varandra med en vass stoppnål eller en lädernål för handsömnad. Använd en tång som hjälpmedel för att dra nålen genom bollarna.

Tång, nål och några tovade bollar i ull uppträdda på vaxatbomullssnöre
Om man lämnar lite snöre mellan boll nr 1 och 2 så lägger de följande bollarna sig snyggare runt den mittersta bollen. Tång, nål och några tovade bollar i ull uppträdda på vaxatbomullssnöre Bild: Lee Esselström/Yle Tovning,Strömsö (tv-program),sittunderlag

Använd ett tunt vaxat bomullssnöre eller ett starkt lingarn för att sy ihop bollarna. Använd gärna en färg på tråden som ligger nära färgen på de bollar du använder så syns inte tråden.

Sy ihop bollarna i raka rader, prydliga cirklar eller mer organiskt, det som du tycker blir snyggast. Fäst bollarna i varandra, även i de bollar som ligger till sidorna så att sittunderlaget blir stadigt.

Jag använde ca 170 mörkgråa bollar och 13 i olika färger till mitt sittunderlägg.

Pröva dig fram till hur hårt du vill sy bollarna intill varandra, det ger lite olika resultat.

sittunderlag på en brygga
sittunderlag på en brygga Bild: Lee Esselström /YLE sittunderlag,Strömsö (tv-program),Tovning

Mer om tovning

Vill du lära dig mer om olika tovningstekniker och få utförliga beskrivningar på andra tovade produkter att göra själv, så kan du läsa mer i artikeln om allt om tovning från Strömsö.

ett tovat sittunderlag på bryggan i vintersol
ett tovat sittunderlag på bryggan i vintersol Bild: Lee Esselström /YLE sittunderlag,Strömsö (tv-program),tovning