Hoppa till huvudinnehåll

Kring 50 nya vägmärken tas i bruk på sommaren – människofigurerna blir könsneutrala

Två vägmärken, till vänster varning för rådjur och till höger sammanvävning av körfält.
Bland de nya märkena finns varning för rådjur och det i Finland sällsynta sammanvävning av körfält. Två vägmärken, till vänster varning för rådjur och till höger sammanvävning av körfält. Bild: Väylä Vägmärken

Den första juni 2020 träder den nya trafiklagen i kraft, vilket innebär att kring 50 nya vägmärken tas i bruk. Samtidigt förnyas också många märken.

Syftet med de nya märkena är att göra dem tydligare och synligare. De nya märkena svarar också bättre på behovet i trafiken i dag, skriver Trafikledsverket i ett pressmeddelande.

Bland de nya märkena finns bland andra varning för rådjur, sammanvävning av körfält (att fordonen med hänsyn till varandra turvis ska köra in på en sammanlöpande körbana) samt ett förbud för gångtrafik, cykelåkning och mopeder.

Alla nya märken hittar du här.

I och med den nya lagen kommer också människofigurerna på märkena att bli könsneutrala.

Flera vägmärken. Upptill två för övergångsställe, i mitten pilar och nertill cykelmärken.
Flera vägmärken. Upptill två för övergångsställe, i mitten pilar och nertill cykelmärken. Bild: Väylä Vägmärken

Enligt Trafikledsverket kommer många ändringar att vara så små att man knappt märker dem. På andra har det igen ändrats mer för att göra dem tydligare och förbättra läsbarheten, och på märket som varnar för cyklister har personen avlägsnats helt och hållet.

Den nya väglagen kommer inte att synas enbart på vägmärkena, utan även på själva vägarna. I och med den nya lagen kommer vägmärkningarnas spärrlinjer, alltså de dubbeldragna linjerna som förbjuder omkörning, att bli vita.

– Orsaken till färgbytet är att Finland är det sista EU-landet som har använt gula spärrlinjer. Nu övergår vi till samma förfarande som de andra, säger Jukka Hopeavuori, expert i trafikreglering vid Trafikledsverket.

De gamla vägmärkena kommer inte att ersättas i ett slag, utan byts ut i takt med att de blir uttjänta. Färgen på spärrlinjerna och spärrområdena ska däremot vara vit senast den 31 maj 2023.