Hoppa till huvudinnehåll

Live: Stort intresse för Sanna Marins besök i Berlin – träffar Angela Merkel inför EU:s toppmöte

Statsminister Sanna Marin besöker i dag Tyskland och Berlin. Med förbundskansler Angela Merkel ska hon bland annat diskutera den kommande EU-budgeten och andra aktuella EU-frågor.

Sällan är det tyska intresset för en politiker från Finland så stort som den här gången.

Allt sedan Sanna Marin tog över som statsminister i december har hon figurerat i tyska medier med mycket regelbundna mellanrum.

Till och med hennes första utlandsbesök till Sverige nådde delvis över nyhetströskeln och nyhetsankan om en fyra dagars arbetsvecka togs tyvärr också här upp av så gott som alla större medier.

Inför Berlinbesöket har till exempel tidningen Der Spiegel gjort en lång intervju med Marin och i den berättar hon bland annat om sin syn på medierumban i utlandet.

Marin konstaterar att hon internationellt kan dra nytta av det här, då såväl intresset för Finland som för regeringens politik blir större.

Budget och ordförandeskap på agendan

Med förbundskansler Angela Merkel ska Marin i dag bland annat diskutera frågor som rör den kommande EU budgeten för åren 2021 till 2027.

Där Finland oroar sig över stöden till jordbruket oroar sig den största nettobetalaren Tyskland över allt större betalningar på grund av brexit.

Man räknar med ett den kommande budgeten skulle belasta Tyskland med ytterligare över 80 miljarder euro och förbundskansler Merkel har redan under hösten lagt fram förslaget om en rabatt för Tyskland.

Marins besök i Berlin överskuggas också av ledarskapskrisen inom det tyska kristdemokratiska partiet.

CDU letar som bäst febrilt efter en möjlig efterträdare till Merkel efter att den sittande partichefen Annegret Kramp-Karrenbauer i förra veckan kastade in handduken.

Om den här processen drar ut på tiden kan den ännu komma att kasta sin långa skugga över Tysklands EU-ordförandeskap som inleds den första juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes